Vlasnik Američkog univerziteta u BiH: Prciću blokirani svi računi!

Dijeli

Denisu Prciću, vlasniku i osnivaču Američkog univerziteta (AU) u BiH kojeg je nedavno Tužilaštvo Tuzlanskog kantona optužilo za prevaru studenata, blokirani su svi računi ove visokoškolske ustanove, saznaje „Avaz“.

Nema akreditaciju

Pokazao je to najnoviji popis blokiranih računa koje je objavila Centralna banka BiH 7. septembra ove godine.

Prema popisu, Američkom univerzitetu blokirano je šest računa koje je imao u dvije banke.

Pitanje je kako ova visokoobrazovna ustanova, koja je 2020. godine ostala i bez akreditacije, uopće posluje te šta će biti s diplomama na hiljade studenata koji su platili školovanje.

Tužilaštvo TK Prcića tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u stjecaju s krivičnim djelom prevara u privrednom poslovanju.

Navodi se da je AUBiH prevarom pribavio imovinsku korist u iznosu od 64.500 KM, a samo jednog studenta Prcić je prevario za čak 18.000 KM!

Faksimil blokiranih računa - Avaz

Faksimil blokiranih računa. Avaz

Prcić je pod lupom i zbog afere „Diploma“, zbog koje je bio uhapšen prema nalogu Tužilaštva BiH. Sumnjiči se da je Osmanu Mehmedagiću, tadašnjem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH), omogućio nezakonito stjecanje diplome.

Pušten je uz mjere zabrane, koje su i dalje na snazi.

Ime Prcića veže se i za gradnju megagrađevine na Trebeviću. Sumnja se da on stoji iza firme „Park ruža“, koja je idejni tvorac ovog projekta.

’Allahova nafaka’

On na društvenim mrežama mjesecima unazad najavljuje ulaganja u projekt. Do sada to nije demantirao.

“Uz Allahovu nafaku, u naredna 24 mjeseca ću zaraditi 300 miliona KM”, napisao je Prcić.

Isto je uradio i na društvenoj mreži Instagram. Firma “Park ruža”, osnovana 2020. godine, ima kapital od 33 miliona maraka i jednog uposlenika.

Nema je na mapi

Firma „Park ruža“, što je vidljivo u Registru poslovnih subjekata, registrirana je u Tuzli, ali je u vlasništvu kompanije “MID Investments LLC” iz Dovera u SAD!?

Ali ime ove firme iz Dovera nemoguće je pronaći na internetu. Niti imaju svoju zvaničnu stranicu.