Ubrzana dinamika radova na regionalnoj cesti R457 kroz zeničko naselje Babina rijeka

Dijeli

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Danijel Pašić posjetio je dionicu regionalne ceste R457 u zeničkom naselju Babina rijeka, gdje građevinska operativa društva “Komgrad-ze” izvodi radove na rekonstrukciji, a u skladu s ugovorom potpisanim sa Kantonalnom direkcijom za ceste pri ovom ministarstvu.

Radovi definisani ugovorom, vrijednim 1.234.880,83 KM, obuhvataju sanaciju kolovozne konstrukcije, sistema odvodnje, izradu nove vertikalne i horizontalne signalizacije te pješačko-biciklističkih staza na dionici od raskrsnice kod Doma penzionera do mosta preko Babine rijeke, odnosno ul. Prve zeničke brigade i dionice od raskrsnice R457-ulica Crkvice do skretanja za Smetove, odnosno ulice “Ivana Gundulića” u Zenici.

Sredstva su planirana Planom zaštite, održavanja, rekonstrukcije i izgradnje regionalnih cesta za 2023. godinu, a koji je Vlada Zeničko-dobojskog kantonausvojila na 20. sjednici održanoj 19. maja.

Šef gradilišta upoznao je ministra Pašića sa dinamikom radova, rekavši da je zadovoljavajuća te da se trenutno radi široki iskop trupa ceste, nasip i zamjena podtla.

– Izuzetno sam zadovoljan načinom i brzinom kojom napreduju radovi na ovoj dionici, a moram svakako napomenuti da sam ugodno iznenađen strpljenjem vozača s obzirom da je ova cesta jedna od prometnijih ulica u gradu Zenici. Kao resorni ministar želim poručiti da ćemo učiniti sve da se održi trenutna dinamika, kao i kvalitet izvedenih radova – rekao je ministar Pašić.

Navedena dionica duga je 1.570 metara, a rok za izvođenje radova je 90 dana.