Sumnjate da vam prisluškuju mobilni telefon? Evo kako ćete znati da li vas uhode, ovo su ključni znakovi

Dijeli

Zastrašujuća je pomisao da vam neko špijunira mobilni telefon.

Telefoni spadaju u najličnije uređaje. Velika količina privatnih informacija koje sadrže može biti dragocjena za hakere ili one koji imaju interes da vas prate.

Iz tog razloga, ključno je prepoznati znake koji ukazuju na to da vam neko možda špijunira telefon. Kako objašnjava Riders Dajdžest, ta pojava je mnogo učestalija nego što mislite.

Kako prepoznati

Telefon se pregrijava. Ako ste primijetili da vam se telefon pregrijava u posljednje vrijeme, to može biti znak da je hakovan. Špijunski softver sve vrijeme radi u pozadini što otežava rad telefona i izaziva njegovo pregrijavanje.

Baterija se brzo prazni. Obratite pažnju na ponašanje baterije. Ako se troši brže od uobičajenog, to može biti posljedica neprekidne razmjene podataka između telefona i hakerskih servera, što troši veliku količinu energije, objašnjava Riders Dajdžest.

Vaša potrošnja mobilnih podataka (4G) je neobjašnjivo veća. Prisluškivani telefon koristi mnogo podataka jer neprekidno šalje informacije na računar hakera.

Telefon se neočekivano restartuje. Zlonamerni softver na vašem telefonu može ometati normalno funkcionisanje, a česta posljedica je nasumično restartovanje uređaja.

Treba mu mnogo vremena da se isključi. Kada isključujete telefon, on mora da zatvori sve aplikacije koje rade u pozadini. Ako čitav proces duže nego obično, to može biti znak da je špijunski softver instaliran na vašem telefonu.

Telefon je rutovan. Rutovanje ili „Džejlbrejking“ je proces uklanjanja ograničenja proizvođača kako bi se dobio pristup djelovima mobilnog sistema koji su inače zaštićeni. To je praksa koju hakeri najčešće koriste za instaliranje špijunskog softvera. Ako iznenada vidite novu aplikaciju pod nazivom Cydia na svom telefonu, to je znak da je vaš telefon hakovan.

Čujete neobične zvukove. Noviji softver za praćenje je uglavnom potpuno tih, ali starije verzije mogu proizvesti eho, statične zvukove ili zvukove kliktanja tokom poziva.

Telefon je prespor. Svaki telefon vremenom postaje sporiji, ali ako se ovo događa u kombinaciji sa na sa drugim problemima na ovoj listi, to može biti znak da je vaš uređaj pod nečijim nadzorom.

Ako sumnjate da vas uhode, razmislite o skidanju aplikacije za otkrivanje špijunskog softvera kao što je Avast, AVG ili McAfee. Oni traže dobro poznate instalirane pakete i upozoravaju vas kada nešto pronađu.

Međutim, imajte na umu da „stalkervare“, kako se špijunski softver stručno naziva, se mijenja toliko često da stručnjaci u posljednje vrijeme dovode u pitanje efikasnost ovih programa za odbranu.

N1