Sezona virusa je počela, pojačajte unos vitamina

Dijeli

Nakon izrazito toplog ljeta, mjesec septembar nam je donio malo svježija jutra i večeri  koji su nam donijeli i zdravstvene probleme. 

Sve više je onih koji se žale na povišenu temperaturu, malaksalost i želučane tegobe. Inače, virusi su uobičajeni za ovo doba godine, pa i ne čudi što je u čekaonicama u domovima zdravlja povećan broj pacijenata. Koja je viroza sada najaktualnija, kako se liječiti, ali i preventivno djelovati, objasnila je dr. Sadeta Ganić-Sarač.

“Kraj ljeta, početak jeseni znači da smo u situaciji kada su i dalje visoke temperature, ali vidimo da su jutra svježija, obzirom da smo u kotlini imamo i maglu, vlagu, niže temperature i to sve pogoduje razvoju virusa, dakle ovi klimatski uslovi i visoke temperature u toku dana još uvijek pružaju mogućnost povećanom broju virusa i njihovo razmnožavanje, posebno enteroviruse koji su ovih dana u nešto većem broju. Aktivni su i respiratorni problem izazvani drugom vrstom virusa, obzirom na uslove i klimu u kojoj živimo”, otkrila nam je dr. Sadeta Ganić-Sarač.

Zanimalo nas je i da li je povećan broj oboljele djece s obzirom na to da je počela nova školska godina.

“Imamo povećan broj djece i sa respiratornim i crijevnim smetnjama izazvano virusnim problemima. Simptomi su blagi, traju par dana, veliki broj pacijenata se i ne javi u ambulante, kontaktiramo telefonom roditeljima. Oni koji za tri-četiri dana ne savladaju te simptome ili budu u nekoj malo ozbiljnijoj kliničkoj situaciji oni nam se jave, a simptomi su od respiratornih problema poput curenja nosa, temperature, gušobolje koje pacijenti, djeca pa i stariji koji su nam nešto češći, liječimo ih simptomatski”- priča naša sagovornica.

Doktorica preporučuje povećan unos tekućine, sezonskog voća i povrća, posebno u ovom periodu kada smo na pragu jeseni i kada pored vremenskih promjena slijede i promjene u ljudskom organizmu. Vrijeme je i sa unosom toplih napitaka, čajeva, biljnih napitaka i voćnih sokova. Prehrana je vrlo važna kod prehlada i različitih vrsta virusa.

RTV Visoko