Koliko stanovnici Evrope brinu o svojoj higijeni: Saznajte na kojem je mjestu BiH

Dijeli

Profil na Instagramu pod nazivom Maps Factory jučer je podijelio zanimljivu mapu Evrope, a koja se tiče higijene.

Ova mapa je napravljena prema podacima web stranice Statista iz 2015. godine, a formirana je u jednom jednostavnom pitanju: “Perete li ruke sapunom nakon korištenja toaleta?”

Ono što bi vas moglo iznenaditi jeste da prvo mjesto zauzima Bosna i Hercegovina, gdje istraživanje navodi da 96 posto bh. državljana obavezno koristi sapun prilikom pranja ruku nakon toaleta.

Prate je državljani Turske s manjom razlikom odnosno 94 posto, a treće mjesto zauzima Portugal s 85 posto stanovnika koji peru ruke sapunom. Slijede ih Moldavija i Rumunjska s 84 posto.

Kada je riječ o državljanima Evrope koji ne prakticiraju pranje ruku sapunom nakon korištenja toaleta prvo mjesto su zauzeli su Nizozemci gdje samo polovina stanovništva pere ruke sapunom.

Osim njih, sapun izbjegavaju državljani Italije, gdje ruke sapunom pere 57 posto stanovništva, a slijede ih Španci (61 posto), Francuzi (62 posto) i Rusi (63 posto).

Kada je riječ o državama u regionu, nema podataka za Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru i Albaniju. Postoje podaci za Srbiju gdje ruke sapunom pere 83 posto stanovnika, a u Makedoniji sapunom se koristi 82 posto stanovništva.