Tarik Silajdžić: Ciklus predavanja o islamskoj umjetnosti počinje u kulturnom centru džamije Maurovićima, 25.marta nakon teravih namaza

Dijeli

Za nekoliko dana nastupa mjesec Ramazan. Odlučio sam to vrijeme iskoristiti za realizaciju ideje koja već godinama stoji u pripremi (i kojoj se s prekidima neprestano vraćam) ali koja iz raznih razloga nikada do sada nije uspjela da ugleda svoje konačno svjetlo dana, ovako je Tarik Silajdžić, prof. Historije umjetnosti i Arheologije započeo svoj post na društvenoj mreži Facebook

Prof. Tarik ističe: Ove godine, međutim, ta ideja dobila je svoje konačne obrise pa ću tako u narednim sedmicama održati ciklus predavanja o islamskoj umjetnosti čiji je osnovni cilj da ponudi sadržaj kojim će se na dostojan način obilježiti predstojeći ramazanski dani. Činilo mi se sasvim prikladnim i korisnim da vrijeme Ramazana pokušam popuniti nečim što nema veze sa kafom ili nargilom a koje su, prema vlastitom zapažanju, posljednih godina u omladinskim krugovima postale glavni način popunjavanja vremena nakon teravije.

Od omajadskih pustinjskih palača Sirije, Jordana i Al – Andalusa, preko abasidskog Bagdada, raskošnih safavidskih tepiha i znamenitih persijskih minijatura, pa sve do velelepnih osmanskih džamija Mimara Sinana i minijatura Nasuha Matrakčija, nastojat ću prikazati svu šarolikost i bogatstvo islamske kulture koja je u svom neprekidnom trajanju od 13 stoljeća ostavila u naslijeđe neka od najljepših ostvarenja ljudskog genija obilježena univerzalnim likovnim i jezičkim pečatom arapskog pisma i kaligrafije.

Početna tačka u ovom malom projektu je u mom Radovlju u kulturnom centru džamije Maurovićima, a prvo predavanje bit će održano u subotu, 25. marta, nakon teravih namaza.