Najava izložbi u Galeriji “Likum’76” Visoko

Dijeli

Prva na repertoaru je ANNALE 2022. – kolektivna izložba članove Likumu partnerskog Udruženja.

U pitanju je tradicionalna izložba Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak iz Sarajeva koja se u kontinuitetu održava 30 godina. Svake godine okuplja veliki broj umjetnika, a obuhvata djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulpture, grafike, tako da privlači pažnju brojnih posjetitelja što je svrstava u red jedne od najposjećenijih izložbi u Sarajevu.
Predsjednica ULU NAPREDAK Hiba Mustafić naročiti značaj ove izložbe pojašnjava rječima:
Vrijeme u kojem živimo i u kojem stvaramo neodoljivo nam čak i imperativno predstavlja zahtjeve za okupljanjima ovakve vrste, koja humanizmom svojih sadržaja, svojom otvorenošću, plemenitim namjerama i duhom uzajamnog razumijevanja i prijateljstva, kao i ljubavi prema likovnom stvaralaštvu, otvaraju neke nove nade i neke nove vidike. Zato je svaka od ovih Napretkovih likovnih izložbi, nešto više od same likovne smotre, svako je djelo, svaki uradak osim likovnog iskaza, ujedno i priznanje svakom stvaraocu ponaosob da stvara i djeluje zajedno, s drugima, s prijateljima po ljubavi za plemenito i lijepo kao jedinim kriterijem.

Par dana nakon, slijedi otvorenje izložbe visočkog autorskog para simboličnog naziva ”20”.

Autori izložbe su fotograf Almin Tabak i Emina Imamović-Tabak, magistar historije. Oni će na svojoj izložbi predstaviti dvadeset portreta djevojčica koje su bile u ulozi poznatih žena iz bosanskohercegovačke i svjetske historije. Cilj ove historijsko-umjetničke sinteze je pokazati dostignuća žena kroz historiju i biti inspiracija budućim generacijama djevojčica.

Obje izložbe nude svojevrsno bogatstvo raznolikosti u stvaralačkom pristupu, u odabiru tema, tehnika i motiva, pa ih stoga sa zadovoljstvom dajemo na uvid u prostorijama naše Galerije sa terminima otvorenja naznačenim u priloženim pozivnicama.

UGLU ”Likum’76” Visoko