SDA i NES napravili vladu u USK. Evo sastava. Dogovor i za državni nivo

Dijeli

Federalni nivo vlasti ovisi od mogućih intervencija visokog predstavnika.

Stranka demokratske akcije, Narodni evropski savez, Demokratska fronta i Stranka za Bosnu i Hercegovinu dogovorili su zajedničku vlast u Unsko sanskom kantonu.

Ovaj politički blok pripremio je i sporazum o zajedničkom djelovanju na nivou Bosne i Hercegovine, saznaje Politicki.ba. Prema našim informacijama, zajedno će se nastupati u slučajevima izbornih i ustavnih promjena, kao i “drugim pitanjima”. Plan je da se prijedlog sporazuma ponudi na potpisivanje opozicionim strankama iz entiteta Rs.

Što se tiče nivoa entiteta F BiH, NES i S BiH ostaju privrženi dogovoru Osmorke.

Ali, uslov za njihovo učešće u daljem stvaranju vlasti na nivou većeg bh. entiteta je da visoki predstavnik ne intervenira jednokratnim rješenjima.

Prema infromacijama Politicki.ba upravo takvom rješenju nadaju se u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine smatrajući da bi i “jednokratno rješenje bilo temelj za trajno rješenje”, te da su i takve odluke dio sistema.

Nepoznanica je, stoga, šta bi mogao uraditi visoki predstavnik Christian Schmidt ako se odluči i ponovo intervenira u politički sistem F BiH. On je u više navrata poručivao da se stranke trebaju dogovoriti, ali i isticao da blokade neće dopustiti. U dijelu zapadne međunarodne zajednice postoji snažna volja da visoki predstavnik djeluje protiv SDA.

Četiri stranke, koje u Skupštini USK imaju 20, od 30 poslanika, dogovorile su se da predsjedavajući tog dijela vlasti bude iz SDA.

Ovoj stranci pripali su i resori finansija, boračkih prava i pravde u Vladi USK.

Nju bi trebao predvoditi Mustafa Ružnić (NES). Ovoj stranci pripadaju i ministarstva poljoprivrede, zdravstva i građenja.

DF je dobio resore obrazovanja i MUP.

S BiH će u novoj vladi imati ministra privrede.

Iza većine koju su napravili SDA i NES stoji dvije trećine poslanika. To pred vladajuće postavlja zahtjev da se odlučno krene u ispunjavanje zahtjeva i očekivanja građana. Iz obje stranke su za Politicki.ba rekli da im to jeste prioritet i “osnovna zadaća”, kako se izrazi jedan od naših sagovornika.

Politicki.ba