Prim.dr. Amira Trbonja – Zukić: Alergije različitih oblika su mnogo izraženije nego prije

Dijeli

Alergije različitih oblika su mnogo izraženije nego prije. Naročito kada su djeca u pitanju. Razloga je mnogo.

Izloženost zagađenom zraku, hrana puna konzervansa, aditiva i pesticida, vremenske nepogode uz ostale nezdrave životne navike. Kotlinski položaj našeg grada, blizina rijeke zbog koje je prisutno dosta vlage, također pogoduju alergijama.

Nemaran odnos prema prirodi često izazove njen pojačan odgovor, naročito u doba cvjetanja pojedinih biljaka, koje izazivaju alergijske reakcije.

Prim. dr. Amira Trbonja Zukić smatra da se alergije ne manifestuju samo promjenama na koži, nego i tegobama sa disanjem i bronhitisom koji često pogađaju najmlađu populaciju.

„Period jesen- zima donese veće alergijske reakcije na grinje i kućnu prašinu, dok u proljeće problem pravi polen. Češći boravci na čistom zraku u crnogoričnim šumama, te što prirodnija ishrana, sigurno će pomoći u borbi sa alergijama.“-pojašnjava doktorica Trbonja-Zukić

Prema riječima doktorice, alergije se teško mogu izliječiti, ali se lijekovima mogu dovesti pod kontrolu, a kako djeca rastu smanjuju se i tegobe.

Zanimalo nas je kakva je trenutna situacija u dječijem dispanzeru kada su u pitanju viroze.

„U posljednjih mjesec dana virusne infekcije su izazivale visoku temperaturu kod djece. Nekad savjetujemo roditelje da ako djeca nemaju previsoku temperaturu, da uz supice i čajeve pokušaju sami obarati istu. Ako temperatura traje više od tri dana uz pojave kašlja, proliva, povraćanja i otežanog gutanja, onda se trebaju javiti kako bi mi reagovali.“- preporučuje doktorica Trbonja-Zukić.

Dakle, zdrava i raznovrsna ishrana ključ su dobrog imuniteta. Pojačati ga možemo i bijegom iz gradske kotline na čist zrak uz duboko disanje na izletištima iznad grada.

RTV Visoko