Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci zablistao na zimskom suncu

Dijeli

Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci jedna je od najljepših građevina u Bosni i Hercegovini, a danas je zablistao na zimskom suncu i 15 stepeni celzijusa, gotovo mjesec dana prije početka proljeća.

Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci je povijesna zgrada koja datira iz 1389. godine. Ovaj samostan smatra se jednim od najstarijih franjevačkih samostana u Bosni i Hercegovini. Smješten je u pitoresknom kraju srednje Bosne, nedaleko od Kaknja.

Tokom godina, samostan je prolazio kroz mnoge promjene i obnove. U vrijeme osmanske vladavine, franjevci su morali napustiti samostan, a samostan je služio kao škola, džamija i konjušnica. Nakon austrougarske okupacije u 19. stoljeću, samostan je obnovljen, a franjevci su se vratili u svoj dom. Tokom Drugog svjetskog rata, samostan je bio opljačkan i devastiran.

Danas, franjevci su ponovno prisutni u samostanu i obnavljaju ga. U sklopu samostana nalazi se crkva, biblioteka i muzej koji čuva vrijedne primjerke franjevačke kulturne baštine. Franjevci u samostanu također vode župu i brinu se o lokalnoj zajednici.

Franjevački samostan u vrijednoj biblioteci čuva neke od najvrijednijih zbirki knjiga. Uprkos svemu, turistička ponuda u Kraljevoj Sutjesci nije toliko šarenolika, a svi se nadaju da će turistima uskoro biti na raspolaganju i ugostiteljska ponuda koja trenutno izostaje.

Smatraju također da je potrebno čim prije urediti turistički sektor čime bi funkcionisanje samostana bilo olakšano, ali i ovaj dio BiH dodatno oživio.

Ono što je od ranije poznato je i to da Kraljeva Sutjeska nema ni trgovine, zbog čega su mještani primorani svoje namirnice za kuću kupovati u supermarketima u Kaknju ili drugim bližim mjestima.

Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci ima značajnu ulogu u kulturnoj i vjerskoj baštini Bosne i Hercegovine, a mnogi turisti dolaze posjetiti ovaj povijesni spomenik.

Klix.ba