Srbi i danas protestovali na Kosovu, dio njih ostaje spavati ispred općina

Dijeli

Srbi na sjeveru Kosova su i danas održali proteste protiveći se ulasku albanskih gradonačelnika u zgrade općina koje i dalje osigurava KFOR. Najavljeno je da će protesti biti nastavljeni sutra u većem broju, a da će nekolicina njih večeras spavati ispred općina.

Njihov zahtjev je povlačenje specijalne jedinice ROSU i četiri gradonačelnika izabrana na izborima koje su Srbi na Kosovu bojkotovali.

Foto: Kossev/Klix.ba

Dogovoreno je da protesti neprekidno traju dok zahtjevi ne budu ispunjeni. Zbog toga će tokom naredne noći manja grupa Srba ostati ispred općinskih objekata od kojih su odvojeni bodljikavom žicom koju je KFOR postavio.

Na ulici na udaljenosti od nekih tridesetak metara od opštinske zgrade postavljeni su suncobrani kako bi učesnici protesta mogli da se sklone od kiše koja je cijeli dan padala.

Nastavak protesta se očekuje sutra u 8:00 ujutru, a očekuje se da budu masovniji nego današnji.

Iz Kfora je danas upućen apel svim stranama da se uzdrže od bilo kakvih incidenata i sukoba i da se rješenje situacije mora tražiti u diplomatskim pregovorima i dijalogu.

SAD i EU pozivaju na deeskalaciju napetosti i povratak dijalogu, a veleposlanik SAD-a u Beogradu Cristopher Hill izjavio je danas da će Priština snositi posljedice, jer nije poslušala savjete SAD-a u pogledu zauzimanja općina na sjeveru.

Hill je rekao da će se to odraziti na odnose s Washingtonom i podsjetio na upozorenje državnog tajnika Antoniya Blinkena koji je izravno najavio posljedice u bilateralnim odnosima.

Šef eurodiplomacije Joseph Borrell rekao je da je neophodna hitna deeskalacija sukoba i povratak radu na sporazumu koji su prihvatili Beograd i Priština u Bruxellesu 28. februara, te aneksu tog sporazuma iz Ohrida 18. marta.

“Trenutna situacija je opasna i neodrživa”, upozorio je danas šef eurodiplomacije Joseph Borrell poslije sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem na konferenciji u Bratislavi, a posebni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u srijedu da je hitno potrebno političko rješenje za tenzije na sjeveru Kosova.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je najavio da će, u četvrtak, 1. lipnja, zajedno s njemačkim kancelarom, Olafom Scholzom razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

Zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani okupili su se jutros ispred ograde podignute u Zvečanu i razvili 250 metara dugu zastavu Srbije, stojeći naspram bodljikave žice koju je postavio KFOR.

U Leposaviću su građani okupljeni na prosvjedu na bodljikavu žicu postavili šestokraku zvijezdu na žutoj podlozi, asocirajući na stradanje židova pod nacistima i život u getu. Dvojica Srba, uhićenih poslije sukoba s pripadnicima KFOR-a i kosovske policije, prebačeni su u sudski pritvor u Prištini.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je od dužnosnika europske pravosudne misije (EULEX) njihovo oslobađanje.

Na sastanku s dužnosnicima EULEX-a zatraženo je da se, nakon ispunjenja tih zahtjeva, povuku sve specijalne postrojbe kosovske policije s cijelog teritorija sjevera i da započne formiranje Zajednice srpskih općina, što je uvjet Beograda za nastavak dijaloga s Prištinom, prenosi Hina.

Klix.ba