Zenički univerzitet u drugom upisnom roku nudi 555 mjesta za upis na prvi, te 406 na drugi cilklus

Dijeli

Univerzitet u Zenici raspisao je u utorak konkurs za prijem 555 studenata I ciklusa te 406 studenata drugog ciklusa studija – potvrdio je Feni rektor tog univerziteta prof. dr. Jusuf Duraković.

Zenički univerzitet je u prvom upisnom roku upisao 468 brucoša na I ciklus studija, a samo su sva mjesta popunjena na Odsjeku opće medicine na Medicinskom fakultetu, dok je 14 mjesta ostalo nepopunjeno na Odsjeku zdravstvene njege tog fakulteta.

– Konkursi su otvoreni do 16. septembra, a prijave će se primate do 16. septembra. Rangiranje kandidata i prijemni ispiti trebaju se obaviti u periodu od 19.-23. septembra, a upis svih primljenih do 30. septembra.

Nadamo se da će drugi upisni rok biti uspješniji nego prvi te da ćemo barem upisati približan broj brucoša kao i prošle godine, kada smo na I ciklus bili upisali 745 studenata- napominje rektor Duraković.

Trećeg upisnog roka, napominje, neće biti, a za upis u drugom roku preostao je sljedeći broj slobodnih mjesta po fakultetima: Metalurško-tehnološki 46, Mašinski 104, Filozofski 113, Ekonomski 73, Pravni 56, Medicinski (Zdravstvena njega) 14, Politehnički 50 te Islamsko pedagoški fakultet 99. Ukupno je preostalo 280 mjesta za redovne student na za koje školarinu plaća osnivač, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, zatim 216 redovnih-samofinansirajućih te 59 vanrednih studenata.

Na drugom ciklusu bit će upisan sljedeći broj studenata po fakultetima: Metalurško-tehnološki 16, Mašinski 80, Filozofski 83, Ekonomski 70, Pravni 42, Politehnički 55 te Islamsko pedagoški 60. Za 119 redovnih studenata II ciklusa školovanje plaća kanton, 188 su redovni-samofinansirajući te 99 vanrednih.

– Zahvalni smo Vladi ZDK što nam je odobrila prijem ukupno 29 asistenata te jednog koordinatora projekta. U toku narednog mjeseca raspisat ćemo konkurs za prijem 22 asistenta, koji će svi morati biti prijavljeni u evidenciji nezaposlenih Službe zapošljavanja ZDK, kao i za preostalih osam mjesta. Drugi smo konkurs već bili raspisali, ali smo ga, zbog proceduralnih razloga, u srijedu na sjednici Senata poništili te ćemo i taj konkurs ponoviti u septembru – najavljuje Duraković.

(Zenit.ba)