ZDK: Do vlasti dva putića

Dijeli

Nakon što je šest stranaka okupljenih oko BHI-KF i SDP-a, a to su pored ove dvije stranke još DF, NIP, Naša stranka i jedna zastupnica NES-a, početkom sedmice objavilo da imaju potrebnih 18 potpisa za formiranje većine u ZDK, te nakon što je SDA ZDK koja s partnerima ima 17 mandata u Skupštini ZDK najavila nastavak aktivnosti na formiranju vlasti, definitivno je da predstoji vrlo neizvjesna trka za formiranje vlasti u ZDK.

Među 18 potpisa “Šestorke” nalaze se i potpisi gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i načelnika Maglaja Mirsada Mahmutagića koji su na listama bili kao čelnici lokalnih zajednica. Kasumović je na press konferenciji “Šestorke” potvrdio da je potpisao izjavu o odustajanju od mandata u Skupštini ZDK, dok Mahmutagić nije želio ni potvrditi, ali ni demantovati da li ostaje na mjestu načelnika Maglaja, ili ide u Skupštinu ZDK.

Izvor blizak “Šestorki” nam je potvrdio da je Mahmutagić bliži preuzimanju mandata u Skupštini uz uslov da mu koalicioni partneri omoguće glasove za Dom naroda Parlamenta FBiH jer bi sljedeći koji ulazi u Skupštinu bio Jasminko Kapić iz Maglaja koji je nedavno podnio ostavku na funkcije u maglajskom SDP-u što ostavlja sumnju da li bi pratio upute Mahmutagića s kojim je u krajnje narušenim odnosima.

Ukoliko se ovakav scenario odigra, bez obećanog mandata u Domu naroda ostala bi zastupnica NES-a, Almina Sivić kojoj je to, pored ostalog, obećano kao nagrada za podršku bloku Fuada Kasumovića.

Foto: Zenicablog.com

Blok BHI-KF i SDP s obzirom na kapacitet mogu izabrati jednog bošnjačkog delegata u Dom naroda P FBiH i to uz uslov da imaju maksimalnu discipline prilikom glasanja što nikad do sada nije bio slučaj. Ova spoznaja, kao i to da Kasumović kao neko ko vodi proces formiranja većine u ZDK u ime “Šestorke” neće dozvoliti da NES dobije MUP ZDK što je već i izvjesno, u znatnoj mjeri udaljilo je tešanjsku zastupnicu NES-a od “Šestorke” u koju je, očito, euforično povjerovala.

Dodatni izazov za opstanak većine, ako ona uopće i postoji jer se status Mahmutagića i dalje ne zna, je jučerašnji sastanak ”Trojke” s HDZ-om u Mostaru gdje je, kako nam naš izvor potvrđuje, razgovarano o ulasku HDZ-a u vlast gdje god je to moguće, uključujući i ZDK u kojem su, a što je i objavljeno, ministarstva podijeljena već na prvom sastanku stranaka okupljenih u “Šestorku”. Ko i kako bi uveo HDZ u vlast u ZDK, s obzirom na prethodne aktivnosti podjele ministarstava i resora, nije precizirano.

Iako su nevješto, uz priču o programskoj koaliciji, pokušali demantovati tvrdnje o podjeli ministarstava već na prvom sastanku iz dokumenta koji je tokom vikenda dospio u javnost, a koji prikazujemo u ovom članku, jasno je demaskirana namjera “Šestorke” koja je prvo i isključivo razgovarala o podjeli ministarskih fotelja.

Međutim, nakon press konferencije i vrlo zanimljivih pitanja novinara, ali i vjerovatno porasta apetita i ambicija samih zastupnika, tokom protekla dva dana došlo je do prekompozicije unutar koalicije, oduzimanja i novih podjela ministarstava tako da je BHI-KF od NIP-a preuzela Ministarstvo zdravstva uz namjeru da ovladaju i Zavodom zdravstvenog osiguranja ZDK koje je u tom resoru. Također, NES-u bi u konačnici preostalo samo Ministasrtvo rada i socijalne politike jer MUP “Šestorka”, tvrdi naš izvor, ni po koju cijenu ne želi prepustiti NES-u, kao ni mjesto u Domu naroda P FBIH koje, s obzirom na broj bošnjačkih delegata, ne mogu čvrsto obećati.

Izazova je mnogo, rješenja vrlo malo, a ako se uzme u obzir sve prethodno nabrojano i argumentovano kao samo dio problema isforsirane koalicije radi, evidentno je, pokušaja grupisanja radi izbora delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH, na kraju, odnosno poslije te sjednice jedno je jasno i definitivno, a to je da su do Vlade ZDK dva putića.

Foto: Zenicablog.com

visoko.co.ba