ZDK: BUDŽET NIKAD PUNIJI, IZDVAJANJA ZNAČAJNA

Dijeli

Budžet Zeničko-dobojskog kantona nikada puniji, a izdvajanja značajna – za studente, nevladine organizacije, turističku zajednicu, ali i žene poduzetnice.

Za 1.263 studenta Univerziteta u Zenici iz ZDK-a uskoro će biti isplaćene stipendije za ovu akademsku godinu – i to dvostruko veće nego za prethodnu.

„Imamo do sada najviši iznos pojedinačne za studente – radi se o iznosu od 750 KM, prošle godine je bilo 465. Osim toga, radi se o dodjeli ovih duplih stipendija, to su deficitarna zanimanja, to je 1.500KM, koja su napotrebnija tržištu rada iz domena tehničkih nauka, inženjerstva, medicine“, navodi ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a Spahija Kozlić (SDA).

Ove godine stipendije ovog ministarstva su dobili svi studenti čije su prijave na konkurs bile formalno-pravno isprave. Ranije je Ministarstvo za boračka pitanja dodijelilo 1.987 stipendija u iznosu od 2,2 miliona maraka, po 800 maraka za brucoše i 1.200 maraka za studente viših godina u 8 rata. Ne zaostaje ni Ministarstvo privrede, nakon isplaćenih poticaja za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, osiguralo je subvencije za projekte turističke infrastrukture i suprastrukture u iznosu većem od 500.000 maraka. Taj poticaj je dobilo 9 lokalnih zajednica, 4 udruženja i 16 privatnih subjekata. Osigurana je i podrška za žensko poduzetništvo u sektoru proizvodnje i usluga.

„Što se tiče odluke za žensko poduzetništvo, ona iznosi 322.250 KM, ukupnih urednih zahtjeva je 120, makismalni iznos je 4.000 KM. Ovaj vid podrške se odnosi za refundaciju doprinosa maksimalno do 8 mjeseci“, objašnjava ministar privrede ZDK-a Zlatko Jelić (HDZ BiH).

Vlada ZDK-a ranije je najavila rebalans budžeta, budući da su prilivi gotovo za četvrtinu veći u odnosu na planirane za prvih 6 mjeseci ove godine. Na to s nestrpljenjem čekaju porodilje u ovom kantonu jer je Vlada ranije donijela odluku o povećanju porodiljskih naknada za sve porodilje na iznos od 1.000 maraka. Vlastima u ZDK-u se ove godine posrećilo, aktuleni budžet i bez rebalansa najveći je do sada u ovom kantonu. Otuda i izdvajanja zbog kojih građani priželjkuju da svaka godina bude izborna.

(Visoko.ba)