Zavirite u unutrašnjost luksuznog hotela u Visokom s opservatorijem, heliodromom…

Dijeli

Hotel Vema i šoping centar u Visokom na proljeće naredne godine će otvoriti svoja vrata i to za 230 uposlenika te goste iz cijelog svijeta. Radi se o luksuznom hotelu sa opservatorijem, heliodromom te stijenom za penjanje visine 18 metara.

Cilj investitora Osmana Suše je bio da ovoj regiji ponudi nešto što nijedan hotel nema te će tako nekadašnja roba kuća Vema, s istim imenom, a u potpuno novom ruhu na istoj lokaciji, ponuditi brojne i jedinstvene sadržaje kojih na Balkanu nema.

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić sa investitorom, i po prvi put mediji, obišli su danas ovaj objekat u centru Visokom gdje će biti više od 20 radnji, teretana, bazen, elitni stake restoran, opservatorij za posmatranje zvijezda, kino dvorana te kafeterija, manje radnje uslužnih djelatnosti ali i lokacije gdje bi trebale biti smještene neki od svjetskih franšiza kao što su McDonald’s, KFC…

Međutim, Osman Suša nam nije htio otkriti te informacije ali je kazao da će hotel imati 140 ležajeva te sve popratne sadržaje od spa centra, teretanu, moderni kafić sa simulatorom kina, alpinističkom stijenom u zatvorenom…

“Visoko će dobiti objekat koji zaslužuje. Jedan moderan hotel, jedan trg, restoran, bazen… O vrijednosti investicije još ne možemo govoriti, a sve ćemo znati kada završimo ovaj objekat. Planirano je bilo da ga završimo do kraja godine, ali zbog objektivnih problema na tržištu to će biti na proljeće 2023. godine”, kazao je Suša.

Hotel donosi i 230 radnih mjesta što je najevća vrijednost uz turističku ponudu.

“Sretan sam što se ovaj projekt privodi kraju, ali i građani i naše komšije koje nas trpe. Njima ćemo u znak zahvalnosti finansirati uz općinu i njihov manji doprinos i rekonstrukciju fasada zgrada te ćemo postići bolju energetsku efikasnost objekata i ljepši izgled ovog kvarta”, dodao je Suša.

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić je kazao kako je bilo vrijeme da se pruži ruka onima koji žele investirati i graditi te otvarati radna mjesta te da je ovaj objekat puno veća korist i radost za Visočane nego za investitore.

“Vrijedno je pomenuti kako će osim samog objekta i ovaj dio grada zasjati u punom sjaju, jer će investitor, zajedno sa stanovnicima okolnih zgrada i Gradskom upravom obnoviti i urediti fasade na okolnim zgradama. Privrednici su partneri naše lokalne zajednice i naš odnos i ono što oni rade svjedoči da osim tog investicionog momenta, oni vole svoj grad i mjesto gdje stanuju, jer ono što je ovdje uloženo, u ovaj objekat, moglo je biti uloženo bilo gdje drugo”, kazao je Ganić.

Dodao je da je ovo jedan od najznačajnijih projekata u Visokom u posljednjih 30 godina i uz sve sadržaje donosi obogaćivanje turističke ponude.

“Pored toga što je projekat bitan investitoru, mogu reći da je za mnogo bitniji za Visoko, jer smo turistički grad i ovime dobijamo dimenziju više u turističkoj ponudi i razvoju. Gradska uprava prati razvoj, a i mi smo pokrenuli brojne aktivnosti, tako da ćemo ići na uređenje ulice Branilaca, investitor će urediti trg ispred samog objekta, a raspisan je i poziv za idejno rješenje ulica Čaršijska i Alije Izetbegovića i nakon što stručna komisija odabere najbolje rješenje mi idemo u realizaciju, pa makar sve to koštalo i pet miliona KM. U narednih godinu – dvije promijenit ćemo izgled našeg grada, a svakako izuzetno je vrijedan i broj ljudi koji će dobiti posao u ovom objektu”, kazao je Ganić.

Složio se i da je 230 radnih mjesta velika stvar za Visoko, ali i da je osim toga na objektu radilo stotine radnika iz Visokog i okolnih gradova.

“Ne možete ne biti sretni kada grad mijenja svoj identitet. Suša voli svoj grad, ovo je moglo biti uloženo negdje gdje će povrat novca biti veći i brži, ali investicija je ostala u Visokom. Ako se nastavi priča o aerodromu u Visokom, s razvojem grada, pričamo o novoj situaciji. Drago mi je da smo otkočili procese izgradnje, garaže se grade i ovo je pokazatelj samo da složne ruke sve mogu”, zaključio je Ganić.

U narednom mjesecu hotel će u potpunosti biti završen, a započeti će radovi na uređenju restorana, estetike, radnji, supermarketa, te vanjski radovi na uređenju parkinga, trga i završetka fasade.

Važno je pomenuti da su sobe znatno veće od standarda hotelskih soba, kao i lobija na spratovima i u prizemlju objekta te da se nije štedilo na staklima, fasadi i tepisima koji su otporne na vatru.

Na proljeće ćemo zasigurno moći reći da Visoko ima jedinstven hotelski smještaj s do sada neviđenom gastro, turističkom i zabavnom ponudom za sve posjetioce.

Klix.ba