Zahvalan sam bivšoj gradonačelnici Grada Visoko gospođi Babić na zabrinutosti na putu za Vareš

Dijeli

Ne mogu a da ne zahvalim bivšoj gradonačelnici Grada Visoko gospođi Babić na zabrinutosti koju je pokazala prema našoj lokalnoj zajednici u vezi sa nelegalnom deponijom otpada u mjestu Nedići uz regionalnu cestu na putu prema Varešu.

Nema sumnje da deponiji otpada nije mjesto gdje se trenutno nalazi, da istu treba hitno sanirati i zaštititi područje. Općina Breza, JP Komunalno i Vlada ZDK aktivno rade na sanaciji deponije i vjerujemo da će ista biti prošlost do kraja tekuće godine.

Nažalost, deponija u Nedićima otvorena je još 2012. godine. Gospođa Babić, kandidatkinja za predstojeće Opće izbore, vjerovatno je bila zauzeta zbrinjavanjem otpada na području Grada Visoko svih prethodnih godina jer je obnašala funkciju gradonačelnice pa deponiju nije primjetila do danas. Danas kad je kandidatkinja na predstojećim Općim izborima očigledno ima vremena da brine i o problemima drugih zajednica. Iako sam, s druge strane, siguran da je prethodnih godina često putovala prema Varešu deponija se nije ukazivala ili možda tih godina gospođa Babić nije imala razvijen osjećaj zabrinutosti.

Žao mi je što nije imala dovoljno vremena (cijelih 8 godina) da probleme na koje upozorava fb statusom riješi u Gradu Visoko. Žao mi je što su se u kraljevskom gradu, u krugu JP Visočica, svakodnevno deponovale velike količine otpada, što tad gradonačelnica nije imala dovoljno vremena da sasluša upozorenja i apele građana Visokog kao što su ona gospodina Hodaka (https://www.facebook.com/100013041556149/posts/1286068278504545/) koja i danas svjedoče i upozoravaju, koja su slikovita i činjenična, koja u ovom trenutku svjedoče ukazanju osjećaja zabrinutosti gospođe Babić, a nikako licemjerstvo i politikanstvo (https://www.facebook.com/100013041556149/posts/1241274636317243/).

U svakom slučaju gospođi Babić i danas su vrata Breze širom otvorena, ali nikako za političke poene i politikantstvo. Rado ćemo je ugostiti kao gospođu, ukazati ljubav i pažnju, ali glasove neka skuplja tamo gdje ih je izgubila.

Na kraju, dug i težak je put od temelja do dimnjaka. Naša država ima i temelje i zidove i krov. Niko ih neće i ne može srušiti. Jedino su nam dimnjaci malo začepljeni pa je potrebna intervencija dimnjačara da se što prije riješimo štetnog dima politika i pojedinaca koji se trude unerediti naše kuće i avlije.

Vedad Jusić