Vlada ZDK za nabavku udžbenika odobrila 1.050.000,00 KM

Dijeli

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona nabavila je ove godine udžbenike za učenike drugog, trećeg, četvrtog, šestog i osmog razreda osnovnih škola na području ZDK.

Procedura nabavke udžbenika za učenike drugog razreda je već završena, a do kraja naredne sedmice bit će završena i procedura nabavke udžbenika za sve učenike šestog razreda osnovnih škola, saopćeno je iz Vlade ZDK.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da su osnovne škole u ovom kantonu obaviještene da su rebalansom Budžeta za 2022. obezbijeđena novčana sredstva za nabavku udžbenika trećih i četvrtih razreda, planirana pojedinačno na budžetima škola, te da škole na vrijeme pokrenu proceduru provođenja postupka javnih nabavki udžbenika, a nakon okončanja procedure resornom ministarstvu dostave izvještaj o namjenskom utrošku sredstava.

– Tendencija ovog ministarstva je da svake godine povećavamo nabavku, prema mogućnostima, tako da ubuduće svi učenici imaju besplatne udžbenike. Školama je samo ove godine za nabavku udžbenika odobreno 1.050.000,00 KM – rekao je ministar Kozlić.

Kozlić je rekao da je za nabavku udžbenika za 8. razred odobreno je 380.000,00 KM, za 3. i 4. razred 500.000,00 te 200.000,00 KM za 2. razred, a Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku pomoglo je sa 70.000,00 KM nabavku udžbenika za učenike šestog razreda, saopštila je Press služba ZDK.