Visočki gimnazijalci na izložbi o historiji bosanskog jezika povodom krunisan ja prvog bosanskog kralja

Dijeli

Prije tačno 645 godina, 26. oktobra 1377. godine, u Milima nadomak Visokog uspostavljena je Kraljevina Bosna krunisanjem prvog bosanskog kralja – Tvrtka I Kotromanića. U dugoj i bogatoj tradiciji ovaj ban je učinio tadašnju Bosnu najjačom kraljevinom toga doba na Balkanu. “Nismo dovoljno upoznati o samim sebi i svojoj tradiciji, a treba da smo ponosni na bogatstvo tradicije koju imamo”, kaže dr. Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik u Sarajevu.

U čast 26. oktobru i događaju važnom za sve građane Bosne i Hercegovine u Altindagu je svečano otvorena izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti”. Autori ove izložbe su: dr. Erma Ramić-Kadić, naučna saradnica Instituta za jezik, dr. Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik, te prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK “Preporod” i redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Kroz izložbu nas je vodila naša Visočanka, uskoro doktorica lingvističkih nauka, Zenaida Karavdić.

Kako je ova tema usko vezana za nastavni predmet Bosanski jezik i književnost, učenici jezičkog izbornog područja IV a sa prof. Šahinović su prisustvovali otvorenju i prisjetili se brojnih historijskih i knjževnih dokumenata, ahdnama i časopisa koje ova izložba nudi u svom jezičkom i pisanom pluralizmu. Ona je, u suštini, podsjetnik o historiji pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarske vladavine. Ova izložba predstavlja svu složenost i raznolikost bosanske pisane tradicije, počevši od Humačke ploče. Ona okuplja tekstove na različitim pismima – od bosančice, glagoljice, arebice, ćirilice do latinice – i hronološki prikazuje razvoj bosanske pismenosti od 10. stoljeća pa nadalje, ukazujući tako na ljepotu različitosti i bogatstvo naše tradicije.

Brojni dokumenti koji su se našli u prostorijama Kulturnog centra “Altindag” pečat su i dokaz postojanosti bogate historije bosanskog jezika.

Kako autor kaže, bogatstvo tradicije koju imamo potrebno je cijeniti i njegovati svakodnevno, a jedan od načina za to jeste upravo ova izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti” koja je otvorena za posjete od 26. oktobra do 5. novembra 2022. godine svaki radni dan od 8.00 do 18.00 sati.

Tekst i fotografije: Čolo Nedžla IV-a