Učenici osnovne škole “Kulin Ban” pobjednici takmičenja “Misli mine”

Dijeli

U subotu u OŠ “Kulin ban” Visoko, održano je takmičenje “Upozoravanje na opasnost od mina: MISLI MINE”, u kojem je učestvovalo 6 osnovnih škola sa područja našeg grada. Učenici sedmih razreda kroz zanimljive igre i segmente naučili su o minama i eksplozivnim sredstvima, njihovom sistemu djelovanja, ali i njihovoj historiji i raspoređenosti na području Bosne i Hercegovine.

Najbolje znanje, kako kaže predsjednik Crvenog križa Visoko – Halil Žiga, pokazali su učenici OŠ “Kulin ban” Visoko te osvojili prvo mjesto, drugo mjesto OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, i treće mjesto OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”.

Naime, Federalna uprava Civilne zaštite u saradnji sa Crvenim križom federacije, od 1997. godine u osnovnim školama održava takmičenja i edukacije o upoznavanju opasnosti od mina.

Upozoravanje na mine predstavlja jednu od komponenti protivminskog djelovanja, sa osnovnim ciljem da se kroz edukaciju, informisanje putem medija ili direktnim kontaktom podigne svijest o opasnosti od mina, smanji mogućnost novih nesreća i ukaže na dugoročnost opasnosti od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

RTV Visoko