U Zeničko-dobojskom kantonu se očekuje nova/stara vlada, moguće pojačanje s tri ruke

Dijeli

Centralna izborna komisija BiH objavila je preliminarne rezultate Izbora 2022. godine. U Zeničko-dobojskom kantonu najvjerovatnije neće donijeti promjene u vlasti.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a Stranka demokratske akcije ostala je najjača politička opcija u ovom kantonu sa 11 osvojenih mandata, a ispod njih se nalaze BHI KF i SDP sa po pet mandata.

DF u kanton ulazi sa tri ruke kao i Narod i pravda te HDZ BiH (HNS). Narodno-evropski savez i Savez za bolju budućnost BiH će imati po dva zastupnika, a Naša stranka samo jednu ruku.

Većih promjena u formiranju vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu ne bi trebalo biti.

Vjerovatno će SDA kao vodeća stranka  oko sebe okupiti stare koalicione partnere HDZ, NES i SBB, što je dovoljno za parlamentarnu većinu (18 ruku), a moguće da je pojača i Demokratska fronta sa dodatne tri ruke čime bi većina imala 21 ruku.

U Zeničko-dobojskom kantonu, već nekoliko dana se vode pregovori oko formiranja vlasti, a aktivni su i iz drugih političkih stranaka, prvenstveno BHI KF i SDP koji najavljuju kao i ranijih godina, spinovanjem okupljanje parlamentarne većine.