U Visokom obilježena 101. godišnjica rođenja Sene Jurinac

Dijeli

Povodom 101. rođendana. Sene Jurinac, operne dive svjetskog glasa, rođene 24. listopada 1921. Zavičajni muzej Visoko upriličio je otvaranje dokumentarne izložbe autora Ognjena Tvrtkovića koja će biti otvorena do 4. studenoga. Skoro identična izložba istoga autora upriličena je je prošlog ljeta za 100. rođendan u rodnom gradu Jurinčeve Travniku. Tvrtković slovi kao kulturni entuzijast i skuplja već dugo ljeta sve u vezi s opernom pjevačicom. U realizaciji izložbe sudjelovalo je i Udruženje Bosanski kulturni krug Travnik.

Otac Sene Jurinac Ljudevit, rodom iz Varaždina, studirao je medicinu u Beču te se zagledao u mladu Bečanku Christinu Cerv. Radno mjesto vodi mladog liječnika Jurinca u Travnik gdje se pred 101 ljeto rodila Srebrenka, koja kao umjetnica zbog jednostavnosti mijenja ime u Sena. Još kao djevojčica selila je s ocem i majkom u Lukavac, mjesto blizu Tuzle. Majka se seli u Zagreb radi daljnjeg školovanja kćeri i šalje je kod glazbenice Marije Kostrenčić da uči pjevanje, a kasnije kod prof. Marije Borić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Ljeta 1942. Sena je diplomirala i imala prvi nastup s ulogom Mimi iz Puccinijeve opere “La Boheme“, nakon čega su se zanimale i strane operne kuće za tu mladu i talentiranu pjevačicu. Uslijedio je poziv iz Beča od dirigenta Karla Böhma, koji ju je odmah primio. Kasnije su uslijedili nastupi ne samo na Bečkoj državnoj operi nego širom Europe. Njezin predivan sopran kao i umjetnički izražaj joj je otvarao vrata u najprestižnijim opernim kućama svijeta. Zbog njezine upečatljive uloge Oktavian nazvali su je “Jahrhundert-Rosenkavalier“. Bila je svjesna bogatstva koje se krije u njezinom glasu te ga je čuvala kao suho zlato i odbijala pojedine uloge usprkos prijetnji da će izgubiti posao. Ipak, ostvarila je 47 raznih uloga i 1300 nastupa, a zračila je bečki šarm u kombinaciji sa slavensklim temperamentom. Bila je obljubljena kao rijetko koja operna pjevačica.

Ljeto dana poslije njene smrti njoj u čast upriličena je 2012. izložba u Državnoj operi u Beču.

Udruga Prijatelja Bečke državne opere dodjeljuje vrsnim opernim pjevačima “Počasni prsten Sena Jurinac“ koji su dobili: između ostalih Placido Domingo i Elina Guarancha.

Predstojnik najljepšeg dijela Beča Döblinga je obećao prvu novu ulicu nazvati po Seni Jurinac. Ona je pokopana u obiteljskoj grobnici tog kotara i to na Döblinger Friedhof, kojih 50 metara od groba dr. Aloisa Mocka, a takodjer nedaleko od groba Eugena plemenitog Filipovića rođ. 15.3.1858., koji je osnovao socijal-političku stranku, inače je bio poznati sveučilišni profesor za nacionalnu ekonomiju po kome je imenovana ulica (1926.) tik uz staro sveučilište za gospodarstvo u 19. kotaru. On je rođak Josipa Filipovića koji je 1878. dobio zadaću da okupira Bosnu i oslobodi je od Turaka. Eugen Filipović leži na istom groblju kao i Jurinac.

Autor izložbe Ognjen Tvrtković je darovatelj kolekcije muzejske građe, a kao glazbeni urednik, kritičar i pisac skupljeno je blago poklonio Zavičajnom muzeju Travnik na trajno čuvanje, dopunjavanje, obradu i izlaganje. Sudeći po njegovu entuzijazmu i angažmanu biti će ostvareno još nekoliko projekata u suradnji sa Zavičajnim muzejom Travnik.

Trenutačno se radi na realizaciji podizanja spomen-ploče Seni Jurinac u Zagrebu. Nova ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb dr. Iva Hraste Sočo obećala je zauzeti se za imenovanje jedne ulice u Zagrebu po Seni Jurinac.

HRT