U srijedu počinju 20. “Dani Zaima Muzaferije”

Dijeli

Bio je Zaim Muzaferija profesor njemačkog i francuskog jezika a možda i ne  htijući postao filmska legenda, nezamjenjiva na prostoru bivše Jugoslavije, osobito  u sugestivnoj  karakterizaciji likova iz naroda, gdje svako kuje svoju sreću i “živi vlastiti dever”.

Odužiti se svom slavnom sugrađaninu obiljem kulturnih sadržaja , u spomen na Zaimov lik i djelo, imperativ je sada već tradicionalne kulturne manifestacije u Visokom, pod nazivom “Dani Zaima Muzaferije”.

U organizaciji Udruženja građana Ars tragovi, u Visokom  će od 22. novembra do 4. decembra 2023. biti održani 20. “Dani Zaima Muzaferije” .

Kako je saopćeno iz ovog Udruženja, zvanično otvaranje manifestacije predviđeno je za  23. novembar, kada će u Zavičajnom muzeju Visoko biti upriličena  respektabilna izložba “Zlatno doba bh. slikarstva”. Predstavljanju postavke sa djelima umjetnika koji su svojim radom i stvaralaštvom ostavili snažan pečat na bh. i jugolsovenskoj likovnoj sceni 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, odličan uvod će biti “Vernisage razgovori”. U tom programu učestvuju: akademski slikar Edo Numankadić, historičar umjetnosti emeritus Ibrahim Krzović, autorica i kustosica izložbe Umjetničke galerije BiH Ivana Udovič te akademski slikar Mehmed Klepo.

Među likovnim sadržajima pažnju publike također zaslužuje i izložba “CrtARTrije” Nedžada Begovića, dok će poštovaoci filmske umjetnosti moći pogledati dokumentarac  Nihada Isanovića  “Braća Musemić”. Režiju potpisuje Nihad Ušanović a produkciju AJB DOC 2023.

Teatarsku umjetnost na najbolji način će predstaviti sarajevsko Pozorište mladih s predstavom “Gidionov čvor” , rađenom  prema tekstu Johnne Adams a u režiji Selme Alispahić. Visoko će također ugostiti ansambl Hrvatskog kazališta Travnik koji će izvesti predstavu “Oblaci”, po motivima A. Bošnjak a u režiji Ante Bilića.

Kruna 20. Dana Zaima Muzaferije biće program 25. novembra -na Dan državnosti BiH, kada će u Kulturnom centru Prijeko-Altindag Total teatar Visoko izvesti premijeru predstave “Savršen kroj”, prema  tekstu Vladimira Đurđevića.

Istu večer visočki bendovi će za svoje sugrađane prirediti rock koncert “(RE)generacija”, a  u Galeriji “Likum 76”, u kojoj će  biti postavljen  drugi dio izložbe  “Zlatno doba bh. slikarstva”, biće organiziran AFTER- prijem uz dodjelu nagrada i priznanja pojedincima koji su dali značajan doprinos u organizaciji manifestacije-saopćeno je iz Udruženja Ars tragovi, Visoko.

Cilj manifetsacije koja nosi ime Zaima Muzaferije , zapravo je nadahnuti  neke nove generacije da baštine tradiciju koju je sa više od stotinu ostvarenih uloga  iza sebe ostavio veliki Zaim Muzaferija-filmski,televizijski i pozorišni glumac za pamćenje.

O ZAIMU MUZAFERIJI-IZVOR: BZK “Preporod”

Veliki filmski, televizijski i teatarski glumac Zaim Muzaferija rođen je u Visokom 9. marta 1923. godine. Glumom se prvo bavio amaterski, a njegov profesionalni debi bio je u filmu Uzavreli grad (1961) Veljka Bulajića i već sa prvim filmom osvaja specijalnu nagradu na festivalu u Puli i afirmira se kao epizodista diskretnoga, ali sugestivnog gesta.

Ostvario je više od stotinu uloga na filmu, televiziji i u teatru. Igrao je uglavnom rustične likove plemenite naravi. Na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu nagrađen je za uloge u filmovima Praznik (1967) Đorđa Kadijevića i Mali vojnici(1968) Bate Čengića. Posebno značajnu ulogu ostvario je u TV-drami Jagoš i Uglješa Bate Čangića, a najdraže su mu uloge bile u filmovima Žena s krajolikom Ivice Matića i Ovo malo duše Ademira Kenovića. Za ulogu podvornika u filmu Stanica običnih vozova Nenada Dizdarevića dobio je Zlatnu arenu na Pulskom festivalu (1990).

Ostale važnije uloge ostvario je u filmovima Kaja, ubit ću te! Vatroslava Mimice, Diverzanti Hajrudina Krvavca, Ram za sliku moje drage Mirze Idrizovića, Gravitacija B. Ivande, Lisice Krste Papića, Slike iz života udarnika Bate Čengića, Doktor Mladen Midhata Mutapčića, Hajka Živojina Pavlovića, Gazija Nenada Dizdarevića, Smrt gospodina Goluže Živka Nikolića, 13. juli Radomira Šaranovića i Emira Kustirice Miris dunja Mirze Idrizovića, Pismo-glava, Gluvi barut Bate Čengića, Nevjeste dolaze, Bife Titanik, Otac na službenom putu Emira Kusturice, Prokleta je Amerika (1992) omnibus u režiji Aleša Kurta, Slobodana Skerlića i Marka Marinkovića. Glavne uloge ostvario je u filmovima Kaja, ubit ću te, Jagoš i Uglješa te u filmu Lordana Zafranovića Radnici i gosti.

Posebno zanimljive glumačke kreacije ostvario je u pozorišnim predstavama na profesionalnim scenama širom Bosne i Hercegovine, kao što su one u tri Hasanaginice Alije Isakovića, Mustafe Nadarevića i Nijaza Alispahića, zatim u Derviš i smrt Meše Selimovića – Nijaza Alispahića te u Hamdibegu Harisa Silajdžića i Šehidu Zilhada Ključanina. Od 1995. godine Zaim Muzaferija se ponovo vraća amaterizmu i nastupa u TV-filmu Bajram, a ubrzo zatim i u pozorišnoj predstavi 1001 bošnjački dan svoga sina Jesenka Muzaferije, čime ujedno i obilježava 60 godina umjetničkog rada. Definirajući to u svom posljednjem intervjuu, koji je dao za list Oslobođenje, jednom jedinom rečenicom: “Moj krug se zatvara”.

Osim glumom, Muzaferija se bavio i pisanjem poezije. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu pisao je dnevnik i poeme o ratu koje je recitirao širom svijeta, u Londonu, Milanu, Amsterdamu, Nurnbergu te istovremeno pomagao na razne načine borcima ARBiH u i oko Visokog.

Zaim Muzaferija je preminuo u Visokom 5. novembra 2003. godine. Od tada se u ovom gradu redovno održava manifestacija “Dani Zaima Muzaferije”.

federalna.ba