U Skupštini ZDK-a najviše mandata ima SDA, prvi put ulaze BHI-KF i NiP

Dijeli

U Skupštini Zeničko-dobojskog kantona mandate je na proteklim općim izborima osvojilo devet političkih subjekata. Stranka demokratske akcije (SDA) ostvarila je ponovo najbolji rezultat, dok u kantonalnoj skupštini prvi put neće biti zastupnika iz Stranke za BiH.

SDA je, prema objavljenim, ali još zvanično nepotvrđenim rezultatima, osvojila 45.831 glas, odnosno 11 mandata koliko je imala i dosad, ali im je za natpolovičnu većinu za sastav Vlade ZDK-a potrebno 18 mandata.

-Sada imamo preliminarne rezultate i osnov za pregovore. SDA je ostala najjača stranka i to je rezultat Vlade ZDK-a koju smo vodili i u prethodna dva mandata. Još je rano govoriti o imenu mandatara, ali će sigurno biti iz SDA, dok će nam koalicioni partneri za sastavljanje nove Vlade ZDK biti dosadašnji partneri – HDZ i NES, ali i DF te dva nezavisna zastupnika, koji su ušli sa liste SBB-a. To će verifikovati i organi stranke, ali ako bude moguće, napravit ćemo i širu koaliciju – najavljuje predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK-u Miralem Galijašević.

Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad osvojila je 23.006 glasova i pet mandata i prvi put ulazi u skupštinu tog kantona, koliko je osvojila i Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine s 20.095 glasova, koja je izgubila jedan mandat u odnosu na izbore od 2018 godine.

-Nastavljamo djelovati kao koalicija koja je podržala izbor Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH. To znači BHI-KF, SDP, NiP i NS, a sigurno je da nećemo razgovarati s SDA i Ramom Isakom, koji je ušao s liste NES-a. Tačnije, nećemo personalno pregovarati sa Isakom, jer NES ima dva mandata. Čekamo stav DF-a i SBB-a, koji vjerovatno, očekuju odluke viših nivoa svojih stranaka. Rano je govoriti o imenu mandatara – ističe potpredsjednik BHI-KF Kenan Uzunović.

Koalicija Demokratska fronta (DF)/Građanski savez (GS) osvojila je tri mandata i 14.127 glasova.

Tri zastupnička mjesta je osvojila stranka Narod i pravda (NiP), koja prvi put ulazi u Skupštinu ZDK, koja je osvojila 11.318  glasova.

Koalicija okupljena oko Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) tri je mandata zadržala s 10.965 glasova.

Narodni evropski savez (NES) osvojio je 9.328 glasova i dva mandata i prvi put pod tim imenom ulazi u SZDK, u kojoj su kao A-SDA imali također dva mandata. Dva mandata, ili jedan manje nego prije četiri godine, osvojio je i Savez za bolju budućnost BiH s 6.545 glasova.

Posljednji mandat pripao je Našoj stranci (NS), koja je osvojila 4.952 glasova te zadržala rezultat iz 2018.

SBiH osvojila je 4.014 glasova i neće imati svoje zastupnike.

Mandate za novi saziv Skupštine ZDK osvojili su: Alija Ogrić, Selvedina Sarajlić-Spahić, Mirnes Bašić, Ćazim Huskić, Erna Merdić Smailhodžić, Emir Džafić, Fahrudin Čolaković, Emira Drnda-Čičeklić, Mirela Mateša Bukva, Ibrahim Šišić, Selma Mlivić (SDA); Fuad Kasumović, Sanja Renić, Alen Kapković, Amela Granić i Vinko Marić (BHI-KF); Mirsad Mahmutagić, Marina Mujkanović, Besim Smailbegović, Damir Memić i Vinka Aletović (SDP); Goran Bulajić, Snježana Pandža i Hajrudin Fermić (DF/GS); Amra Babić, Dejan Kovačević i Harun Čolić (NiP); Ivo Tadić, Ivica Penić i Anita Paurić (HDZ); Ramo Isak i Almina Sivić (NES); Omer Škaljo i Vahid Ramić (SBB) i Behija Kulović (NS).

Fena