Svečanom sjednicom i dodjelom priznanja/Povelje obilježen Dan Grada Visoko

Dijeli

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Visoko na kojoj su dodijeljena i najveća priznanja/Povelje Grada Visoko, obilježen je 29.august – Dan Grada Visoko.

Svečanosti su prisustvovali i brojni eminentni gosti iz javnog, političkog, kulturnog i sportskog života našeg grada, kantona i države.

– Danas je 29. august. Ponedjeljak je, pazarni dan. I možda ovakva veza ne bi bila značajna nekome ko o Visokom zna malo ili nikako, ali nama, Visočanima i Visočankama, itekako je značajno i jedno i drugo. Na današnji dan 1189. godine na mjestu današnjeg Sebilja bilo je mjesto međunarodnog trgovišta. Trgovalo se kožama i kojekavim domaćim proizvodima, i to čak s Dubrovačkom republikom i preko njih s cijelim Mediteranom. Država je bila jaka, ban je bio jak, Visoko je bilo jako. Ipak, budući da savremena državno-politička uređenja nemaju isti omjer snaga i vrstu organizacije, teško je to porediti s današnjim prilikama, ali važno je da se zna da je Visoko itekako jako i svakim danom sve jače i danas. Historijski konteksti su se mijenjali, vlastodršci su se mijenjali, ali Visoko je stajalo i opstajalo, odolijevalo ljudima i zimama. I odolijevat će. I napredovati. Vratimo se Kulinu i 1189. godini. Ugovor kakav je potpisan s Dubrovačkom republikom, postojanje carine, međunarodna trgovina sve su to obilježja koja državu čine državnički jakom i koja su se do dana današnjeg zadržala u političkim definicijama i tokovima. Naše je da ih nastavljamo.

Možda s lokalnog nivoa ne možemo nastaviti baštinu ugovaranja ovakve vrste, ali carina, i međunarodna trgovima itekako imaju mjesta u Visokom. Naša privreda je jaka. Naši jaki privrednici ne opskbljuju samo domaće nego i svjetske lance trgovina, industriju, uslužnu djelatnost. Još uvijek se visočka krzna i kože nose u svjetskim centrima mode, još uvijek se visočka kahva spominje kao sinonim kvaliteta, visočka pečenica je neizostavni delikates mnogih, visočki keks se servira uz engleski čaj, visočka djeca osvajaju medalje i takmičenja, znajući i htijući. Nasljednici smo Kulinovi! Ponosimo se time. Danas je Dan grada Visoko i ja Vam ga čestitam, s ponosom u srcu i čistoćom u duši, iskreno i s poštovanjem. Poštujemo našu prošlost, našeg bana Kulina, naše velikane bosanske od njegovih dana do danas i štitit ćemo tradicije od njih naslijeđene, raditi vrijedno i predano da budemo bolji i uspješniji, da budemo lideri u okruženju. Svi zajedno, sa sinergijom i enregijom, u svim granama privrede i društva. Nastavit ćemo prijateljstva, a već izgrađena jačati i ljubomorno čuvati. S tim u vezi ovo je prilika da posebno poselamim našeg počasnog građanina gospodina Musu Šahina, čija posjeta predstavlja istinsku potvrdu prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Zahvaljujući angažmanu našeg Musa Šahina danas u Visokom imamo Kulturni centar, ambulantu TIKA, različita komunalna vozila i plastičnu travu na stadionu u Lukama. Ovo je prilika da nakon dugo vremena kažemo da se dobri prijatelji ne zaboravljaju i da se na jedan svečan i prigodan način javno zahvalimo našem Musi Šahinu za razvoj i afiramciju Grada Visoko, što ovom prilikom i činimo. – poručio je gradonačelnik Mirza Ganić u svom obraćanju.

Prisutnima se obratio i premijer Zeničko – dobojskog kantona, kantona u kojem se nalazi i Visoko i kantona koji danas također slavi svoj dan.

– Ovo je izrazito važan datum iz naše prošlosti jer je na današnji dan potpisana Povelja bosanskog bana Kulina, koji je najstariji očuvani bosanski državni dokument i potvrda bosanske državnosti. Toliko važan da je 2013. godine izabran i za Dan Zeničko-dobojskog kantona, koji smo danas obilježili nizom prigodnih aktivnosti u sjedištu kantonalnih institucija u Zenici. Naša zadaća, na koju smo fokusirani, je da jačamo institucije koje će snažiti i štititi državu i svakog građanina. U našem Zeničko-dobojskom kantonu imamo snažne institucije koje su posvećene općem boljitku i ravnomjernom razvoju. Ravnomjeran razvoj je jedna od ključnih politika ove vlade i to pokazujemo svakom svojom gestom. Naša ruka je pružena prema svim općinama i gradovima, jer zajedno možemo uraditi mnogo više za boljitak lokalnih zajednica i građana. U gradu Visoko imamo dobrog partnera s kojim realizujemo brojne važne projekte, a neka gradilišta smo danas skupa posjetili.

S Gradom Visoko zajedno smo realizovali brojne razvojne projekte u svim oblastima – cestogradnji, privredi, poljoprivredi, školstvu, vodnoj i drugoj infrastrukturi, i tu nećemo stati. Visoko je grad sa snažnim duhom, poštenim, čestitim i radišnim građanima. To vam daje sigurnu perspektivu, jer nema uspjeha bez poštenog i predanog rada. S ovog mjesta poručujem građankama i građanima Visokog, Gradskoj upravi i Gradskom vijeću da ćemo uvijek imati sluha i tražiti sredstva za zajedničke projekte. Zajedno nastavljamo graditi bolje sutra za nas i našu djecu. Na kraju, svima vama još jednom čestitam Dan Grada Visokog i Dan Zeničko-dobojskog kantona, a posebne čestitke upućujem dobitnicima javnih priznanja. – kazao je premijer ZDK Mirnes Bašić.

U svečanom dijelu dodijeljena su i najveća priznanja, a dobitnici su JU Dom zdravlja, Kolektivna Povelja Grada Visoko, Ilija Knežević (posthumno) Povelja za životno djelo, a za počasnog građanina Grada Visoko proglašen je Musa Šahin. U kulturno – zabavnom dijelu programa nastupili su KUD “Visoko” i bend “Divanhana”.

(Visoko.gov.ba)