Svečano otvorena manifestacija Dani Zaima Muzaferije

Dijeli

U Zavičajnom muzeju Visoko sinoć je otvorena 19. manifestacija „Dani Zaima Muzaferije“, u organizaciji Udruženja „Ars Tragovi“, a u čast velikana bh.glumišta Zaima Muzaferije.

– Nakon svih devetnaest godina trajanja manifestacije mogu slobodno reći da su „Dani Zaima Muzaferije“ doživjeli dvostruki uspjeh. Jedan je kontinuitet manifestacije jer je postala jedna od najdugovječnijih u Visokom, a drugi je taj što je manifestacija u posljednjih nekoliko godina došla do takvog umjetničkog nivoa da ona predstavlja umjetničku i kulturnu činjenicu, ne samo Visokog i BiH, već u punom smislu riječi umjetničku činjenicu. Sama manifestacija ima svoje umjetničke i organizacione tokove, a drago mi je istaknuti konačnu promjenu koju imamo u Visokom. Već drugu godinu u Visokom imamo gradonačelnika koji bolje razumijeva pitanja umjetnosti i ovu manifestaciju u svakom pogledu i olakšava nam organizaciju i sav posao koji radimo. – kazao je Rasim Kadić, organizator i predsjednik Udruženja „Ars Tragovi“.

Prisutnim se obratio i gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, dok je izložbu kojom je otvorena manifestacije, istaknute umjetnice Mice Todorović, otvorio akademski slikar Mehmed Klepo.

– Zahvalan sam našem Rasimu i Udruženju „Ars Tragovi“ za manifestaciju i kulturne sadržaje na kojima bi pozavidjeli i mnogo veći gradovi. U posljednje vrijeme Gradska uprava Visoko daje snažnu podršku razvoju kulture u Visokom, prepoznali smo značajna kulturna udruženja i institucije i snažno ih podržavamo. „Ars Tragovi“, Galerija „Likum 76“, Preporod, KUD „Visoko“, kao i naše ustanove kontinuirano provode i organizuju kulturne i umjetničke sadržaje za naše građane. Sretan sam i ponosam što se u ulozi gradonačelnika mogu obratiti na ovom mjestu, a i u budućnosti ćemo uvijek biti uz ovu manifestaciju i podržavati je u svim segmentima. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.

Nakon otvorenja izložbe prisutni su imali priliku pogledati i promocija kataloga „Tragovi 2021“, kao i kataloga izložbe Mice Todorović.