Svečano otvorena laboratorija u sklopu Ambulante Porodične medicine Tika u Donjem Moštru

Dijeli

29.august – Dan Grada Visoko svečanošću je obilježen i u Ambulanti porodične medicine Tika u Donjem Moštru koja je od danas bogatija za laboratorij.

– Ideja o otvaranju laboratorija začeta je dolaskom novog Upravnog odbora Doma zdravlja, a podržana od strane gradonačelnika Mirze Ganića i Gradske uprave Visoko. Od Gradske uprave smo dobili sredstva za nabavku dva uređaja i centrifuge, koje su bile okosnica formiranja, a uz pomoć naših privrednika koje moramo spomenuti,a u ovom konkretnom slučaju firme Muzuri d.o.o dobili smo biohemijski aparat. Nakon toga i Uprava Doma zdravlja je nabavila preostale uređaje i preostaje nam još umrežavanje laboratorija u Donjem Moštru i Visokom čime ćemo dobiti punu funkcionalnost. – kazao je direktor JU Dom zdravlja Visoko, dr. Zlatko Handžić.

Otvorenje laboratorije nije iziskivalo nove troškove i nova zapošljavanja, već su preraspoređeni kadrovi Doma zdravlja Visoko, a usluge novog laboratorija će koristiti 12.000 stanovnika ovog kraja.

– Bez dobre Uprave i direktora teško je realizovati vizije razvoja, a drago mi je da baš na ovaj dan ponovo posjećujemo Dom zdravlja, odnosno Ambulantu porodične medicine Tika Donje Moštre i imamo ponovo jedan lijep projekat. Prošle godine na ovaj dan smo u funkciju stavili novi rendgen uređaj u Domu zdravlja Visoko, a danas otvorili novi laboratorij u Donjem Moštru. Ovo je izuzetno za 12.000 stanovnika ovog kraja, jer će uslugu imati na licu mjesta i neće imati dodatnih troškova odlaska u Visoko, te vađenja nalaza, čime smo unaprijedili, ali i olakšali uslugu našim građanima. S ovim projektom nećemo stati, ostaje nam zamjena krova na upravnog zgradi Doma zdravlja, a onda se vraćamo na priču izgradnje zgrade Hitne pomoći, što je vrijedan i bitan projekat, koji zahtjeva mnogo resursa i finansija. Ono najbitnije, zaokružili smo priču o stabilizaciji, ali i modernizirali smo i unaprijedili Dom zdravlja, osigurali smo stabilnost, nema više gubitaka, a nakon dugo godina zaposlenici su dobili i regres. Na kraju, poruka koju šaljemo i sa ovog mjesta je ponovo ona poruka koju ponavljamo, Visoko zaslužuje mir, slogu i zajedništvo, u tom kontekstu je i realizacija ovog projekat na koji sam ponosan. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić, koji je svečano i otvorio laboratoriju u sklopu Ambulante porodične medicine Tika u Donjem Moštru.

(Visoko.gov.ba)