Stupio na snagu novi paket EU sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini

Dijeli

Evropska unija nametnula je nove trgovinske sankcije Rusiji i proširila popis osoba kojima zamrzava imovinu i zabranjuje putovanja na prostor bloka EU zemalja u okviru osmog paketa sankcija koje su danas stupile na snagu, javlja DPA.

– Nove mjere, objavljene u Službenom listu EU, odgovor su na eskalaciju Rusije u agresorskom ratu protiv Ukrajine, što se jasno očituje u aneksiji ukrajinskih teritorija nakon sramotnih ‘referenduma’, u mobilizaciji rezervnih snaga i prijetnji nuklearnim oružjem – navela je Evropska komisija u obrazloženju.

Sankcije donose i ograničenje cijena ruske nafte i zabranu državljanima Evropske unije da obnašaju dužnosti u upravnim odborima ili menadžmentu preduzeća koja pripadaju ruskoj državi. Najviša cijena nafte tek se treba dogovoriti s skupinom G7 i jednoglasno je treba odobriti svih 27 članica unije.

Taj osmi paket sankcija protiv Kremlja, koji je Evropska unija donijela od početka ruske agresije na Ukrajinu, uvodi novu zabranu uvoza u obimu 7 milijardi eura kako bi se Rusiji smanjili prihodi.

Sankcije uključuju i zabranu uvoza proizvoda od čelika, proizvodnih mašina i uređaja, plastike, vozila, tekstila, cipela, kože, keramike, određenih hemijskih proizvoda i nakita koji nije od zlata.

Nova ograničenja u području izvoza imaju za cilj smanjenje ruskih sposobnosti razvoja u vojnoj industriji i sigurnosti.

Uključuju i zabranu izvoza uglja, nekih specifičnih elektroničkih dijelova, tehničkih proizvoda za avioindustriju i određenih hemijskih proizvoda. Također, sankcije uključuju zabranu izvoza malokalibarskog oružja.

(Vijesti.ba)