Srbija ulaže 100 miliona eura u domaću vojnu industriju

Dijeli

Srbija planira dodatna ulaganja u vojnu industriju i modernizaciju proizvodnih kapaciteta, ali će bez obzira na povoljne uvjete na tržištu naoružanja i vojne opreme 20 posto svega proizvedenog zadržati za sebe, objavljeno je u subotu u Beogradu.

To je najavio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tijekom jednoipolsatnog obraćanja naciji u kojem je govorio o situaciji s Kosovom i međunarodnim pritiscima na Srbiju, sankcijama EU-a protiv Rusije, energetici, ekonomskoj situaciji, financijama, zaštiti gospodarstva, ulaganju u vojnu industriju.

Jasno je da će sukobi u svijetu trajati dugo i da sve što proizvedemo u sljedećih 20 godina možemo prodati u 100 zemalja svijeta, ocijenio je Vučić, naglasivši kako je, kao vrhovni zapovjednik po ustavu, “potpisao zapovijed da 20 posto svih proizvoda domaće vojne industrije mora ostati u Srbiji” za njezinu vojsku i potrebe obrane.

Govoreći o velikim ulaganjima, Vučić je izjavio da je 7. listopada, posredstvom specijalizirane državne tvrtke za prodaju naoružanja, vojne opreme i transfer tehnologija Jugoimport – SDPR, u dio vojne industrije uloženo 100 miliona eura, prenosi Hina.

– Još stotine miliona eura ćemo ulagati, da nam u tvornicama ne budu strojevi iz šezdesetih i osamdesetih godina – rekao je Vučić.

Srbija inzistira na vojnoj neutralnosti i ne želi se priključiti NATO-u i istočnom vojnom savezu – Organizaciji dogovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), ali je dio NATO-va programa Partnerstvo za mir, dok u ODKB-u ima status posmatrača, a naoružanje i vojnu opremu nabavlja i sa istoka i sa zapada.

(Preporod.info)