SIPA na graničnom prelazu sa Srbijom uhapsila dvojicu osumnjičenih za ratne zločine

Dijeli

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH policijski službenici SIPA-e, na području GP Zvornik i GP Karakaj, preuzeli su od Granične policije BiH osumnjičene Radović Vinka, rođenog 1959. godine u Zvorniku, državljanina BiH i Panić Petka, rođenog 1952. godine u Zvorniku, državljanina BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti transportovani u Tužilaštvo BiH, gdje će biti predati postupajućem tužiocu.

Ovi osumnjičeni se terete da su:

– osumnjičeni Radović kao predstavnik nekadašnjih civilnih i vojnih vlasti u Zvorniku,

– osumnjičeni Panić kao zamjenik komandira policije u Zvorniku, u proljeće 1992. godine,

sudjelovali u sistematskom progonu više hiljada civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Đulići, Klisa i okolnih mjesta, kao i nezakonitom razdvajanju, zlostavljanju i zatvaranju oko 700 muškaraca i dječaka u dobi između 16-70 godina, prilikom kojih su počinjena i ubistva nekoliko osoba, a koji su odvedeni u nezakonito zatvaranje u Tehničko-školski centar u Karakaju.

Prilikom progona stanovništva vršeno je pljačkanje civila, otimanje novca i dragocjenosti, otimanje traktora, vozila i drugih dobara, nakon čega je preostalo stanovništvo upućeno na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH u Kalesiji.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo – zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Vijesti.ba