Schmidt pozdravio odluku Brisela: BiH ima rezervisano mjesto u evropskoj porodici

Dijeli

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je današnju odluku Evropske komisije da preporuči dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

 

U saopćenju OHR-a Schmidt je naveo kako je poruka iz Brisela veoma važna za BiH.

“Preporuka Evropske komisije još jednom potvrđuje opredijeljenost Evropske unije za integracijsku perspektivu Zapadnog Balkana, a posebno Bosne i Hercegovine. BiH već ima rezervirano mjesto u velikoj evropskoj porodici. Ova jednoglasna poruka iz Brisela posebno je važna sada, kada svjedočimo kršenju međunarodnog prava, a suverenitet i teritorijalni integritet nezavisnih država se dovodi u pitanje ili ugrožava”, ističu iz OHR-a.

Naglašeno je kako na liderima i institucijama BiH ostaje odgovornost da urade svoj dio posla.

“Ključni je prioritet brza implementacija izbornih rezultata i formiranje vlasti kako bi parlamenti i druge nadležne institucije mogle odlučno krenuti sa ispunjavanjem uslova za neometan nastavak puta BiH ka punoj integraciji u EU. To će zahtijevati zajednički angažman svih u BiH. Ali krajnji cilj je da mlađe generacije, bez obzira na nacionalnu pripadnost, žive u Evropi bez granica”, zaključio je visoki predstavnik.

Klix.ba