Schmidt nameće samo tehničke izmjene Izbornog zakona

Dijeli

Visoki predsatavnik Christian Schmidt potvrdio je liderima da će nametnuti, za sada, samo tehničke izmjene Izbornog zakona.

Nermin Nikšić, lider SDP-a, je potvrdio da Kristijan Šmit neće nametnuti izmjene Izbornog zakona koje će se ticati suštinskog dijela izmjena, nego samo tehničke izmjene Izbornog zakona.

– Mogu reći da sam zadovoljan činjenicom da ipak nećemo imati odluku visokog predstavnika koja će donijeti novu diskriminaciju i podjelu u BiH. Gospodin Šmit će se trenutno bazirati samo na zaštitu integriteta izbornog procesa, odnosno transparentnosti – rekao je Nikšić.

U ime Stranke demokratske akcije (SDA) konsultacijama u vezi sa mogućim izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH prisustvovala je zastupnica u Parlamentu BiH i pravni ekspert Alma Čolo, koja je prenijela stav SDA da je jedina prihvatljiva intervencija Visokog predstavnika nametanje izmjena Izbornog zakona koje se odnose na integritet i transparentnost Izbornog zakona.

Za SDA su neprihvatljiva rješenja koja su se nezvanično pojavila u javnosti, a koja podrazumijevaju povećanje broja delegata za izbor predsjednika Federacije BiH sa šest na osam, uvođenje cenzusa od 3 posto i ukidanje popisa iz 1991. kao referentnog i takva rješenja neće biti prihvatljiva ni u eventualnim budućim pregovorima, saopćila je ova stranka.

– Takvim rješenjima ne bi se riješio problem deblokade Federacije, već bi se omogućile nove blokade. Istovremeno, cenzusom od 3 posto produbile bi se etničke podjele i uvele nove diskriminacije konstitutivnih naroda koji u manjini žive u određenim kantonima. Primjena popisa iz 2013. godine na kvote za izbor delegata u Dom naroda i istovremeno zadržavanje popisa iz 1991. godine za raspodjelu funkcija u izvršnoj vlasti, dodatno bi narušilo balans na štetu Bošnjaka – navodi se u saopćenju.

SDA podsjeća da je Briselskim sporazumom, kojeg su prihvatile gotovo sve parlamentarne stranke, dogovoreno da se reformi Izbornog zakona i Ustava pristupi nakon Općih izbora u oktobru ove godine, a najkasnije šest mjeseci od formiranja svih nivoa vlasti.