Schmidt ipak otišao u Banjaluku, sastao se sa biskupom Komaricom

Dijeli

Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine Christian Schmidt ipak je otišao u Banjaluku. Posjeta dolazi nakon najava predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da će ga MUP RS uhapsiti ako pređe međuentitetsku liniju. Danas se sastao se sa biskupom Komaricom.

Kako je naveo OHR, razgovarali su o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Evropskog centra za mir i suradnju “Marija Zvijezda” koji uskoro slavi treću godišnjicu.

“Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH. “To su Evropljani u Evropi, posvećeni zajedničkim evropskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju,” rekao je VP te naglasio da on podjednako radi za sve građane RS i BiH”, piše na zvaničnoj stranici OHR-a.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH trebao je putovati u Banju Luku na sastanak s potpredsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Ćamilom Durakovićem, ali je posjetu otkazao nakon najava da mu neću biti dozvoljen ulazak u zgradu institucija entiteta RS. Iz OHR-a su poručili da najavljena posjeta visokog predstavnik Banjoj Luci nije bila definitivno dogovorena.

“Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak. Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Muzički festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali da spriječe moj dolazak?! Zamislite da se desio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprječava, da li bilo ko osim u Banjoj Luci vjeruje da bi se u Evropi neko radovao tome, možda bi se u Moskvi radovali. Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Evrope. Ja sam mudro djelovao”, rekao je Schmidt.

Dok je Schmidt sa Komaricom, predsjednik Republike Srpske prisustvuje manifestaciji Kotlićijada i “Krajiška Guča”, koja se održava u banjalučkom naselju Česma.

N1