Saopćenje sa konstituirajuće sjednice 9. saziva Skupštine ZDK

Dijeli

Dana 21.11.2022. godine, održana je konstituirajuća sjednica 9. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Na početku zasjedanja predsjedavajući Skupštine 8. saziva Ćazim Huskić zastupnicima je predočio Odluku Centralne izborne komisije BiH o potvrđivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona, sa izvještajem o ovjeri i dodijeljenim mandatima. Konstituirajućoj sjednici su prisustvovala svih 35 nosilaca ovjerenih mandata u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. Nakon intoniranja himne države Bosne i Hercegovine prisutni zastupnici dali su svečanu izjavu i preuzeli mandate. Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona čini devet stranaka:

SDA – Stranka demokratske akcije – 11 mandata,

BOSANSKOHERCEGOVAČKA INICIJATIVA-KASUMOVIĆ FUAD – ZA BiH – 5 mandata,

SDP- Socijaldemokratska partija BiH – 5 mandata,

ŽELJKO KOMŠIĆ – ZA GRAĐANSKU DRŽAVU – DF/GS – 3 mandata,

NAROD I PRAVDA – 3 mandata,

HDZ BiH, HSSSR, HSS, HSP BIH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST, HDZ90, HNP – 3 mandata,

NES – 2 mandata

SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BiH – 2 mandata i

NAŠA STRANKA – 1 mandat.

Nakon svečanog dijela u okviru druge tačke dnevnog reda Skupština je donijela odluke o osnivanju klubova zastupnika konstitutivnih naroda i to:

– Za predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je Ćazim Huskić, a za zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je Vahid Ramić.

– Za predsjednika Kluba Srba izabran je Mladen Simić, a za zamjenika predsjednika Goran Bulajić.

– Za predsjednika Kluba Hrvata izabrana je Sanja Renić, a za zamjenika predsjednika izabrana je Snježana Pandža.

U okviru četvrte tačke dnevnog reda donesena je Odluka o izboru Komisije za izbor i imenovanja (privremena). Nakon toga, a obzirom da Klub zastupnika Bošnjaka nije postigao saglasnost oko kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine i nije ni dostavio svoj prijedlog kandidata na potvrdu Skupštini, (posredstvom Komisije za izbor i imenovanja), dok su Klub zastupnika Hrvata i Klub zastupnika Srba proveli taj postupak i svoje prijedloge dostavili Skupštini na potvrđivanje, Predsjedavajući Skupštine 8. saziva je konstatovao da iz naprijed navedenog proizilazi da nisu ispunjene ustavne i poslovničke pretpostavke da Skupština nastavi dalji postupak potvrđivanja kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenike predsjedavajućeg Skupštine, pa Komisija za izbor i imenovanja nije mogla utvrditi Prijedlog Odluke o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i /ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine i dostaviti je u dalju skupštinsku proceduru. Imajući u vidu ovakvu situaciju, predsjedavajući Skupštine je prekinuo sjednicu dok se ne obezbijede svi potrebni uslovi za njen dalji rad, nakon čega će biti zakazan nastavak sjednice.

Stručna služba Skupštine ZDK