Rejhana Numanović SDA: Od završetka izbora do danas na sceni je neviđeno bahaćenje izbornih gubitnika

Dijeli

Od završetka izbora do danas na sceni je neviđeno bahaćenje izbornih gubitnika koji svim sredstvima nastoje da gaze volju naroda i silom, različitim interesnim dogovorima (koje nazivaju programske koalicije) pokušavaju da izbace SDA iz vlasti.

Prije nastavka podsjetit ću na nastupe pomenutih tokom posljednje četiri godine u kojima su svim silama, često praćeno medijskim hajkama, spočitavali SDA koaliciju sa HDZ, a danas isti govore činjenicu- formiranje vlasti na nivou Federacije nije moguće bez HDZ i idu u Mostar na dogovore.

Da je SDA izborni pobjednik dokazuju rezultati izbora na svim nivoima vlasti. Bez obzira na to, ovi nameću sebe kao lidere koji moraju formirati vlast, koji moraju izbaciti SDA, izmišljajući da narod to želi.

Uzimajući za primjer ZDK, SDA je 2018. godine osvojila 45.606 glasova (28,25% na osnovu 161.409 važećih glasova), dok je 2022. godine SDA osvojila 45.832 glasova (29.23% na osnovu 156.792 važeća glasa). Sta je poenta? Bez obzira na manji broj važećih glasova, SDA je dobila veću podršku naroda 2022.godine u odnosu na 2018.godinu. Narod nije kaznio (kako vole reći) SDA nego je dao značajnu podršku što je iz brojeva vidljivo i onima kojima matematika nije jača strana.

Ovim potezima izigravaju volju naroda, ne zarad progresa, nego zarad ličnih interesa. ZDK je godinama kičma razvoja BiH. Prethodni saziv Skupštine i Vlade ZDK ima mjerljive i vidljive rezultate. Najbolje je upravljano i odgovoreno na Covid krizu, više desetina škola je obnovljeno, prosvjetni radnici u ZDK imaju najveće plate u BiH, isplate stipendija, naknada su bile redovne, porodiljske naknade su povećane na 1000 KM, a sve sa Budžetom 3 puta manjim od Budžeta KS. Zašto spominjem KS? Zato što stranke okupljene oko sarajevske trojke često navode KS kao primjer (o stanju u KS drugom prilikom).

Za kraj, zanimljiv podatak: jedan od SDA kandidata za Skupštinu ZDK je imao 7561 glas i nije ušao u Skupštinu, dok 7 kandidata najavljene nove većine zajedno nisu imali taj broj glasova. Toliko o poštovanju volje naroda.

FB page/ Rejhana Numanović