Rebalansom podižemo porodiljne naknade na 1.000 KM

Dijeli

Porodiljne naknade jedna su gorućih tema u FBiH, a jedan broj kantona podigao je ove naknade na 1.000 KM. Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić u intervjuu za Našu riječ govori o ovoj temi, rebalansu Budžeta te prioritetima pri raspodjeli ostvarenog viška prihoda.

NR: Jeste li zadovoljni ostvarenjem Budžeta?

BAŠIĆ: Podsjetiću vas da smo i prošlu budžetsku godinu završili sa suficitom te da je Budžet za 2022. planiran je u visini 438 miliona KM i najveći je otkako postoji kanton. Vjerovali smo da ćemo uz domaćinski odnos uspjeti ostvariti budžetsku projekciju, ali je kriza izazvana ratom u Ukrajini drastično povećala potrošnju pa smo već na kraju prvog kvartala imali povećano ostvarenje prihoda, što se nastavilo i u drugom kvartalu. Prihodi u prvom polugodištu su značajno veći u odnosu na plan i trenutno pripremamo rebalans kojim ćemo raspodijeliti višak sredstava.

NR: Koliko iznosi povećanje prihoda i kojim resorima će biti raspodjeljen višak sredstava?

BAŠIĆ: U ovom trenutku ne možemo precizno govoriti o iznosima, ali se radi o povećanju prihoda čak i do 10 posto. Želim naglasiti da ćemo sav višak ostvarenih prihoda vratiti, tj. usmjeriti prema privredi, poljoprivredi, zdravstvu, boračkoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanju… Planiramo povećati transfer za sport za 500.000 KM, isti iznos ćemo dodatno izdvojiti za nabavku udžbenika za djecu, a započete projekte rekonstrukcije školske infrastrukture ćemo podržati sa dodatnih 700.000 KM. Rebalansom ćemo osigurati dodatna sredstva za povećanje tzv. egzistencijalne naknade za demobilisane branioce mlađe od 57 godina. Također, planirali smo i nove socijalne programe, pakete interventne pomoći za najugroženije, dodatna sredstva za ostale socijalne transfere i štićenike naših javnih ustanova, a najveći iznos po rebalansu ćemo izdvojiti za porodiljne naknade.

NR: Povećanje porodiljnih naknada u javnosti se percipira kao najkonkretnija populaciona mjera posljednjih nekoliko godina. Ranije ste izjavili da će Vlada podići iznos porodiljnih naknada na 1.000 KM?

BAŠIĆ: Kada je krenula priča o porodiljnim naknadama, odmah smo uradili kalkulacije koliko nam je potrebno sredstava. To su višemilionski iznosi. U to vrijeme smo računali da ćemo dobiti dodatna sredstva javnih prihoda, nakon usvojenih izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, ali je primjena novog modela raspodjele odgođena.

Pomoć porodicama

Ipak, prihodi su i bez toga rasli tako da mogu potvrditi da ćemo rebalansom povećati porodiljne naknade za sve porodilje na 1.000 KM mjesečno, bez obzira da li su zaposlene ili ne. Skoro 60 posto viška ostvarenih prihoda ćemo usmjeriti za isplatu porodiljnih naknada i slažem se da je ovo odlična populaciona mjera. To je i jedna od naših ključnih politika i ponosan sam što sam na čelu Vlade koja će na ovaj način pomoći porodicama da lakše odgajaju djecu.

NR: Kada očekujete da bi se rebalans mogao naći pred poslanicima u Skupštini ZDK-a?

BAŠIĆ: Očekujemo da bismo sredinom mjeseca mogli dobiti saglasnost Federalnog ministarstva finansija nakon čega će Vlada utvrditi Budžet i uputiti Skupštini. U najboljoj varijanti, rebalans bi mogao biti usvojen do kraja jula.

(Naša riječ)