Premijer Novalić se sastao sa novim britanskim ambasadorom

Dijeli

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Juliana Reillyja, saopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.

Tokom razgovora održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, premijer Novalić je, uz aktuelna pitanja, gosta upoznao s trenutnim prioritetima u djelovanju Vlade FBiH.

– Iako ima više područja na kojima reformski djelujemo, izdvojio bih četiri, za ovaj trenutak ključna pitanja. To su tranzicija u energetskom sektoru, infrastrukturni projekti, rješavanje problema s kojim se susreću mladi i borba protiv korupcije – kazao je Novalić.

Govoreći o energetskom i infrastrukturnom sektoru, istakao je pojačane aktivnosti na ulaganjima u obnovljive izvore energije i putnu komunikaciju.

Kada je riječ o mladima, kazao je da se uz postojeće programe, poput rješavanja stambenih pitanja, provode i drugi projekti podrške ovoj populaciji. Posebna pažnja usmjerna je na programe zapošljavanja, ali i stvaranja uslova za još veću finansijsku podršku u oblastima kulture i sporta.

Prema riječima federalnog premijera, borba protiv korupcije na svim nivoima vlasti je neizostavna i izuzetno bitna, kako za investicije, tako i za jačanje povjerenja u pravni sistem.

Ambasador Reilly iskazao je zadovoljstvo da su izabrana baš ova četiri prioriteta.

– Posebno je dobra vijest da je Vlada Federacije BiH utvrdila prijedloge zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti i o zaštiti prijavilaca korupcije u FBiH – dodao je.

Britanski ambasador je kazao da njegova zemlja odlučno podržava integritet, suverenitet i sigurnost Bosne i Hercegovine i da je svjesna važnosti regionalne sigurnosti, kao i da podržava sve one koji rade u prilog stabilnosti.

– Zalažemo se za slobodne i pravične izbore, a potom i što brže formiranje vlasti na osnovu izbornih rezultata kako bi bile nastavljene reforme – istakao je Reilly.

Premijer Novalić zahvalio je za britanski angažman pri donošenju Reformske agende i posebno za konzitentnosti britanske politike prema Bosni i Hercegovini.

Novalić je Reillyju poželio uspješan mandat u BiH i kazao da će Ambasada Velike Britanije i ambasador lično, u Vladi FBiH uvijek imati dobrog partnera.

(Fena)