Postavljena informaciona tabla ispred Stare džamije u Goduši, jednog od sedam visočkih nacionalnih spomenika

Dijeli

Stara džamija u Goduši, izgrađena davne 1565. godine, smatra se jednom od najstarijih na ovom području, a zbog svoje jedinstvenosti, lokacije, kao i drugih vrijednosti, 2019. stavljena je na listu nacionalnih spomenika.

U cilju što adekvatnijeg očuvanja i obilježavanja, danas je postavljena info – tabla koja će posjetiocima pružiti tačan uvid u značaj ovog kulturno – historijskog spomenika.

Tačno prije deset godina, podnesena je peticija da se ovo dobro proglasi nacionalnim spomenikom, pa je tako Stara džamija zajedno sa haremom i mezaristanom proglašena nacionalnim spomenikom, rekao nam je, između ostalog, Zijad Halilović, stručni savjetnik za historiju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Direktorica JU “Zavičajni muzej” Visoko, Đenana Ganić, je, tokom razgovora za naš medij, istakla kako je sama inicijativa pokrenuta zapravo od jedne grupe mještana, na čelu sa Mujom Halilovićem i ef. Kenanom Halilovićem koji su došli u Muzej i predložili da se nešto uradi za ovaj divni kulturno-historijski spomenik.

Ovakve aktivnosti imaju za cilj podizanje svijesti o značaju kulturno-historijskog naslijeđa i poticanje odgovornosti za njegovo očuvanje, čemu svjedoče brojni projekti u proteklom periodu, ali i oni koji tek slijede.

Kako je istakao Emir Džafić, član inicijativnog odbora, u narednom periodu je, uz podršku Gradske uprave, planirano asfaltiranje pristupnog puta prema Staroj džamiji. Također, Gradska uprava zajedno sa JU “Zavičajni muzej” Visoko, ima u planu izradu projektno-tehničke dokumentacije za kompletnu restauraciju ovog objekta, koji zaslužuje da bude stavljen u funkciju koja mu pripada.

Džamija je oduvijek okupljala vjernike iz brojnih sela, a smatra se da su je izgradili turski vojnici koji su obezbjeđivali ovdašnji put, koji je bio karavanska komunikacija između Visokog i Sarajeva.

Džamija je četvrtaste osnove, vrlo jednostavne spoljašnosti i unutrašnjosti, rađena od kamena, a nalazi se na uzvišenom prostoru iznad stare Goduše.

RTV Visoko