Počelo suđenje Fuadu Kasumoviću u slučaju “Zenicatrans”, čita se optužnica na 26 stranica

Dijeli

U Kantonalnom sudu u Zenici jučer je počeo glavni pretres u slučaju “Zenicatrans” protiv Fuada Kasumovića i drugih koji se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanje stečaja, krivotvorenje službene isprave i nesavjestan rad u službi.

Nakon što je početkom jula održana statusna konferencija, pred Kantonalnim sudom u Zenici jučer je održano glavno ročište kojem su prisustvovali svi optuženi i njihovi branioci.

Ovo je nastavak sudskog procesa koji je započeo u julu, a koji je na zahtjev i okolnosti advokata, kao i na gust raspored, nastavljen danas, tri mjeseca poslije.

Tužiteljica Adina Karadža na početku  glavnog pretresa pročitala je optužnicu koja se stavlja na teret Kasumoviću i drugima u slučaju Zenicatransa, a koja se sastoji od 26 stranica teksta.

Detalji će biti poznati po završetku glavnog pretresa.

Podsjetimo, Tužilaštvo ZDK istraživalo je na koji način je Fuad Kasumović kao prvi čovjek Zenice autobusku stanicu “Zenicatransa” prepisao na Grad Zenicu, a potom je izdao pravnim osobama. Grupa više osoba koje su bile meta istrage SIPA-e se tereti, navodno, da je oštetila ovo preduzeće za višemilionski iznos.

Kasumović je više puta ranije odbacio optužbe te naglasio da se radi o montiranom procesu njegovih političkih oponenata, a to je poručio i u poruci prije jučerašnjeg suđenja.