Počela nastava na osam fakulteta Univerziteta u Zenici, upisano 580 brucoša

Dijeli

Na osam fakulteta Univerziteta u Zenici danas je počela nastava u akademskoj 2022/2023. godini, a tim povodom menadžment zeničkog univerziteta posjetio je sve fakultete te prisustvovao uvodnim predavanjima za studente prve godine.

Zenički je univerzitet posjetio i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade Zeničko-dobojskog kantona prpf. dr. Spahija Kozlić. Ministar Kozlić je istakao kako je tendencija smanjenja broja studenata na univerzitetima pa tako i u Zenici, ali da to ne znači da će takva situacija biti i u narednom preriodu.

-Mogu reći da je javni univerzitet u Zenici perspektivan i u budućnosti, a to sam rekao i brucošima. Očekujem da će iskoristiti svaku priliku koja im se pruža na UNZE-u, kako bi završili neki od studijskih programa i na taj način bili od koristi našoj zajednici- poručio je ministar Kozlić.

Rektor zeničkog univerziteta prof. dr. Jusuf Duraković istakao je kako su za ovu akademsku godinu, u prvu godinu prvog ciklusa studija, upisali 580 studenata.

-Imamo podatak da je na drugi ciklus studija na svim fakultetima upisano oko 100 studenata. To je nešto manji broj studenata u odnosu na prošlu godinu, koji je rezultat mnogih problema – nedostatka studenata, odlaska mladih, vjerovatno i privatnih univerziteta- kazao je rektor prof. dr. Jusuf Duraković.

Saradnja sa Vladom ZDK, istakao je, dobra je te će, najavljuje, “veoma brzo napraviti zajedničku analizu” šta u narednom periodu uraditi sa studijskim programima za koje nema interesa studenata.

-Postoji odluka Vlade ZDK da, ukoliko se ne upiše 20 posto studenata od prijavljene kvote, da taj studijski program ne može ići sa nastavom za tu akademsku godinu – napomenuo je Duraković.

Otvaranje novih studijskih programa, dodao je, šansa je za “opstanak ovog univerziteta”, ali da li će biti gašenja nekih studijskih programa o tome će odluku donositi Vlada ZDK i menadžment UNZE-a. Interesa studenata ove godine nije bio ni za studijski program za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu.

– Mislim da nije uredu da odmah poslije prve godine, ukoliko se ne iskaže interes ići sa gašenjem tog studijskog programa, jer ipak se radi o maternjem jeziku. Nezahvalno je u ovoj fazi razmišljati o zatvaranju takvog studijskog programa- smatra Duraković.

Ministar Kozlić je naglasio kako “postoje studijski program za koje je, naprosto, javni interes da moraju egzistirati”, a pri tome svakako misli da maternji – bosanski jezik.

Zenicablog.com