Pismo predsjednika Bakira Izetbegovića

Dijeli

Poštovani članovi i simpatizeri Stranke demokratske akcije,

Ulazimo u završnicu izborne kampanje. Pred nama je još samo nekoliko dana do održavanja Općih izbora. U tim danima svi zajedno moramo uložiti dodatni napor kako bi animirali neodlučne i pojačali snagu jedine sigurne političke stranke u Bosni i Hercegovini.
Razgovarajte sa vašim prijateljima, komšijama, poznanicima, pomozite onima koji još uvijek nisu odlučili kome će dati povjerenje.

PITAJTE IH
Da li su zadovoljni onim što su radile vlade čiji dio nije bila SDA? Koliko su i zbog čega zaduživani, ko i kako će vraćati taj dug i kako je utrošen njihov novac?
Šta misle o skrivanju višemilionskih ugovora i trošenju više stotina miliona KM zaobilazeći Zakon o javnim nabavkama? Znaju li koje stranačke firme su dobijale njihov novac i zašto mnogi značajni projekti nisu završeni?
Šta misle o priči o navodnoj borbi protiv nepotizma i stranačkog zapošljavanja, a istovremenom masovnom zapošljavanju stranačkih kadrova, članova njihovih porodica i prijatelja?

UPOZORITE
Da su Bošnjaci i svi bosanskohercegovački patrioti izloženi specijalnom ratu koji se decenijama vodi protiv njih i koji je u posljednjim godinama inteziviran. Da su svakodnevne neistine, laži i podmetanja u javnom prostoru dio tog specijalnog rata i da u njemu učestvuje i dio medija.
Da se sve ono što smo odbranili i postigli u najtežim vremenima pokušava ugroziti i da ćemo sve to biti prinuđeni ponovo braniti. Od suvereniteta i teritorijalnog integriteta države do naše vjere, kulture, jezika i svega onoga što čini naš identitet.
Da okolnosti u svijetu postaju sve teže i opasnije, da živimo u vremenu geopolitičkih preslagivanja u kojima ratovi postaju sve učestaliji način ostvarivanja ciljeva. Da se u takvom svijetu ne smije biti slab, da slabost privlači nasilnike i da moramo biti jaki. Upozorite ih da neprijatelji ove zemlje čine sve da nas oslabe i da nam pokušavaju zabraniti čak i da govorimo o potrebi jačanja.

PODSJETITE
Da nije bio nijedan problem koji je u protekle 32 godine pogodio ovu zemlju i njen narod, a da ga SDA nije riješila.
Da je Vlada FBiH predvođena SDA-ovim kadrovima u posljednja dva mandata, uprkos svim blokadama i opstrukcijama, i uprkos migrantskoj krizi i pandemiji koronavirusa, uspjela povećati broj zaposlenih za 67.000, povećati prosječnu plaću sa 830 na 1.115 KM, sanirati naslijeđeni deficit Penzionog fonda i pretvoriti ga u suficit, te povećati penzije i zakonom zagarantovati nastavak rasta, povećati plaće rudarima i unaprijediti status i primanja boračkih kategorija, udvostručiti izvoz, utrostručiti izvoz namjenske industrije, povećati BDP sa 17,8 milijardi KM na 25 milijardi KM…
Da smo u proteklom mandatu zaustavili sve nasrtaje Narodne skupštine RS-a na imovinu i nadležnosti države BiH. Sa sedam apelacija Ustavnom sudu BiH su nadležnosti države BiH i njena imovina spašeni, a autor svih sedam apelacija je Pravni tim SDA. Niko drugi.
Da je NATO put BiH nastavljen zahvaljući istrajnosti SDA, koja nije dozvolila formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH dok Predsjedništvo BiH nije usvojilo Program reformi, čime je aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO-u.
Da smo zaustavili sve nasrtaje na Ustavni sud BiH, da smo inicirali ključne promjene u pravosudnom sistemu, te da smo domaćim retrogradnim snagama oduzeli kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom BiH.
Da su nam „luđačku košulju“ skrojenu u Dejtonu pokušali dotegnuti u Neumu na pregovorima o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, a da su u tom pokušaju učestvovali i neki koji sebe svrstavaju među probosanske snage. Te pokušaje je zaustavila jedino SDA.
Da je SDA uvijek bila partner prijateljima iz međunarodne zajednice u provedbi svih reformi koje su jačale institucije države BiH i donosile napredak njenim građanima, ali da SDA nikada nije i neće biti bilo čiji poslušnik. Mi ne odgovaramo niti jednoj stranoj ambasadi već isključivo našem narodu i nikada nećemo pristati na bilo kakvo rješenje koje je na štetu države BiH.

ISTAKNITE
Da su naredni Opći izbori najvažniji od okončanja agresije na BiH, te da se nalazimo na historijskoj raksrsnici između najteže postratne krize i najvećeg ekonomskog zamaha kakvog do sada nismo imali.
Da su stvoreni svi uvjeti da krenemo u najveći napredak, u masovnu izgradnju saobraćajne i energetske infrastrukture, u provedbu najvažnijih reformi, u suštinsku borbu protiv korupcije i kriminala, u popravljanje životnog standarda.
Da je potrebna velika pobjeda SDA, ne nama kao stranci ili pojedincima već Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima. Da je SDA motor koji vuče ovu zemlju naprijed i da je potrebno ojačati taj motor kako bi savladao sve prepreke na putu koji je pred nama.
Da u BiH postoje stranke koje ne vole ovu zemlju, njeno ime, njene narode i sve ono što nju čini jedinstvenom. Da postoje stranke koje nemaju program i viziju i koje svoje djelovanje temelje isključivo na mržnji i destrukciji.
Da postoji samo jedna stranka koja poštuje sve ono što čini Bosnu i Hercegovinu, koja poštuje i svoje bosanske kraljeve, osmansko i austrougarsko naslijeđe, Titove partizane i Alijine zlatne ljiljane, koja poštuje i džamije, i crkve, i sinagoge i koja istinski poštuje sve ono što čini identitet građana Bosne i Hercegovine. Istaknite im da je samo SDA dovoljno snažna da stvori gravitaciono polje koje će okupljati sve one koji vole ovu zemlju.

TRAŽITE
Da podrže Stranku koja ima jasnu ideologiju, precizan program i viziju, neupitne reference i stručne, dokazane i sposobne kadrove koji su u stanju odgovoriti svakom zadatku.
Da obavezno izađu na Opće izbore i da svoj glas daju SDA.

OBEĆAJTE
Mir, sigurnost, stabilnost i zaustavljanje procesa odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.
Veliki zamah u izgradnji cestovne i energetske infrastrukture.
Najveći postratni napredak u svim bitnim segmentima, od ekonomije, zdravstva, obrazovanja, zaštite okoliša do jačanja vladavine prava.
Najveći rast životnog standarda. Obećajte im da će prosječne plaće i penzije do kraja narednog mandata biti za 50 posto veće nego što su danas. Podsjetite ih da sam obećao otvaranje 100.000 radnih mjesta u jednoj deceniji, a da smo u nepunih osam godina stvorili više od 110.000 radnih mjesta.

POMOZITE
Da masovno izađu na Opće izbore. Organizujte starije i nemoćne, ubijedite neodlučne. Pomozite im da se snađu sa komplikovanim kandidatskim listama.

Press SDA BiH