Pet ranih znakova upozorenja na srčani zastoj koji može biti smrtonosan

Dijeli

Niz simptoma prethodi srčanom zastoju koji bi mogo značiti da je pacijent u opasnosti od potencijalno smrtonosnog stanja.

Istraživači su pratili osobe koje su doživjele srčani zastoj izvan bolnice. Pacijenti su upisani u danski registar srčanih zastoja između 2016. i 2018. godine. Svaki deseti je pozvao hitnu pomoć do 24 sata prije nego što su doživjeli srčani zastoj.

Najčešći simptomi ranog srčanog zastoja bili su problemi s disanjem, konfuzija, nesvjestica, bol u grudima i bljedilo. Prosječna starost pacijenata sa je bila 74 godine, a 59,9 posto su bili muškarci.

“Problemi s disanjem su češće prethodili srčanom zastoju nego bolovima u grudima. Budući da je otežano disanje također znak drugih zdravstvenih stanja, nadamo se da će naši nalazi potaknuti daljnja istraživanja kako bi se pomoglo dispečerima hitne medicinske pomoći da razlikuju simptome stanja i drugih zdravstvenih problema”, rekao je autor studije g. Filip Gnesin, naučnik u bolnici North Zealand, Hillerød, Danska.

On je istakao da je više od 10 posto pacijenata koji su doživjeli vanbolnički srčani zastoj je telefonski poziv hitnoj medicinskoj pomoći do 24 sata prije razvoja stanja.

“Otežano disanje je bila najčešća pritužba i mnogo češća od bolova u grudima. Uprkos tome, u poređenju s bolom u grudima, pacijenti s problemima s disanjem su imali manju vjerovatnoću da će dobiti hitnu medicinsku pomoć i veća je vjerovatnoća da će umrijeti u roku od 30 dana nakon zastoja”, kazao je.

Ovi nalazi pokazuju da su problemi s disanjem potcijenjen znak upozorenja za srčani zastoj.

“Iako naša studija pokazuje da neki pacijenti sa srčanim zastojem imaju karakteristične simptome, ovi simptomi nisu jedinstveni za ovu populaciju pacijenata. Nadamo se da će stvaranje svijesti o problemima s disanjem kao uobičajenom ranom simptomu srčanog zastoja doprinijeti, zajedno s više istraživanja, identificiranju više karakteristika specifičnih za srčani zastoj kako bi se mogao predvidjeti i eventualno spriječiti u budućnosti”, dodaje.

Srčani zastoj, također poznat kao kardiopulmonalni zastoj, događa se kada vaše srce iznenada prestane pumpati krv po tijelu. Neko ko je imao srčani zastoj će se srušiti u nesvijest. Njihovo disanje će biti nepravilno.

Kada dođe do srčanog zastoja, nema vremena za gubljenje, to je hitna situacija opasna po život, a pozvati hitnu pomoć je od vitalnog značaja.