OTVORENA IZLOŽBA SLIKA POD NAZIVOM “SREBRENICA- STRAH, STREPNJA, KOŠMAR”

Dijeli
Sinoć je u UGLU Galerija “Likum ’76” Visoko otvorena izložba slika grupe autora pod nazivom “Srebrenica – strah, strepnja, košmar” u okviru Programa obilježavanja 29 godina od genocida u Srebrenici.
Prisutnim se ispred Grada Visoko i Gradskog vijeća obratila Nevzeta Begić, zamjenica predsjedavajućeg GV Visoko te istakla: “Genocid u Srebrenici je bolna rana cijele BiH, i važno je da sjećanje stalno živi te da prenosimo tu kulturu sjećanja na buduće generacije. Žrtve koje su mučno ubijene zaslužuju kontinuitet u sjećanju tokom cijele godine, a ne samo jedan dan kada sa gorčinom posmatramo ukop dijelova ljudskih skeleta. Večerašnja izložba kojoj svjedočimo dokaz je upravo tom sjećanju, jer šta bi bolje oživilo svu ljudsku bol od slike zarobljene u vremenu na kojoj je oslikano stradanje, bol, gubitak, i strepnja od nepoznatog. Zato hvala svim umjetnicima, bolom nadahnutim dušama koji preko platna prenose historiju stradanja jednog malog bosanskog čovjeka i žene iz jedne male, ali bolom obavijene Srebrenice.”
Dopredsjedavajuća se zahvalila i Gradskoj upravi Visoko koja kroz svoje kanale afirmiše sve važne datume i historijske događaje, a koji su od neupitnog društvenog značaja.
Izložba je otvorena za posjetioce do 12.07.2024. godine.