OHR podržao odluku o ponovnom brojanju glasova u RS

Dijeli

OHR podržava Centralnu izbornu komisiju BiH u nastavku profesionalnih i objektivnih aktivnosti na utvrđivanju i potvrđivanju izbornih rezultata, kazali su danas iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Iz OHR-a su istakli kako je “nezavisna istraga navoda o izbornim prevarama ključna kako bi se osigurao integritet izbornog procesa”.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH je na 61. sjednici održanoj danas donijela Naredbu Glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike ovog bh. entiteta.

Naredba se odnosi za 2.239 redovnih biračkih mjesta u Republici Srpskoj uključujući i biračka mjesta u Brčko Distriktu BiH sa opcijom glasanja za Republiku Srpsku.

Ponovno brojanje glasačkih listića izvršit će se u skladu sa dinamikom koju će utvrditi direktor Glavnog centra za brojanje o čemu će se blagovremeno obavijestiti izborni posmatrači i javnost.

Prilikom utvrđivanja rezultata izbora za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske Glavni centar za brojanje dužan je da sačini analizu i evidenciju zaprimljenih glasačkih listića, neiskorištenih glasačkih listića kao i analizu i posebnu evidenciju nevažećih i oštećenih glasačkih listića po svakom biračkom mjestu za koje je izdata naredba.

Navedena Naredba Centralne izborne komisije BiH uslijedila je nakon izvršenog uvida u zaprimljene primjedbe i prigovore na izborni proces, kao i nakon uvida u video i drugu dostavljenu dokumentaciju.

Danas usvojena Naredba Glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske će biti objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba i smatrat će se da je danom objave ista dostavljena svim kandidatima političkih subjekata, nezavisnim kandidatima kao i akreditiranim posmatračima.

 

(Vijesti.ba / N1)