Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa

Dijeli

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa (ponedjeljak 14.11.2022.)

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica realizira niz aktivnosti:

1)  Projekat sa dijabetičarima (informacije o cijelom projektu na https://inz.ba/prijavite-se-nutricionisticko-savjetovanje-i-izrada-tipskih-jelovnika-za-oboljele-od-dijabetesa-na-terapiji-inzulinom-na-podrucju-zdk/)

2) U saradnji sa Udruženjem djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti u Zeničko-dobojskom kantonu u nedjelju, 13.11.2022. godine, organizuje predavanje na temu „Značaj pravilne ishrane u kontroli diabetesa“ koje će biti organizovano za sve članove ovog udruženja sa početkom u 10:00 sati u Domu mladih-UMCOR. Predavanje će držati Maja Jonjić-Trifković (magistar nutricionizma). Nakon predavanja planiran je defile gradskim ulicama, okupljanje na trgu Alije Izetbegovića te mjerenje nivoa šećera u krvi svim okupljenima sa početkom u 11:00

3) U saradnji sa studentima  Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, Udruženjem dijabetičara Zeničko-dobojskog kantona, Udruženjem studenata medicine u Bosni i Hercegovini – BoHeMSA u ponedjeljak , 14.11.2022. godine sa početkom u 10:00 sati u holu Shopping centra Zenica,  planirano je mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska svim prisutnima uz podjelu zdravstveno promotivnog materijala s ciljem edukacije stanovništva i promocije zdravih navika.

4) U saradnji sa Srednjom mješovitom školom u ponedjeljak, 14.11.2022. godine sa početkom u 13:30 biti će organizirano predavanje za njene učenike sa ciljem edukacije učenika o samom dijabetesu, pravilnoj prehrani, simptomima niskog nivoa glukoze u krvi i što u takvim slučajevima učiniti. Predavanje će držati Maja Jonjić-Trifković (magistar nutricionizma) i spec dr Elma Kuduzović (Rukovodilac Odjeljenja za promociju zdravlja i prevenciju bolesti).

POZIVAMO MEDIJE DA PROPRATE OVE DOGAĐAJE, TE SVOJE ČITAOCE/GLEDAOCE/SLUŠAOCE OBAVJESTE O ZNAČAJU BORBE PROTIV DIJABETESA.

Hvala vam što svojim radom pomažete u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja. Vaš INZ.

ZA SVE DODATNE INFORMACIJE MOŽETE NAS KONTAKTIRATI PUTEM OVOG EMAILA ILI NA 061/176-326 (Adnan Džonlić, PR INZ)