Obilježavanje 29. godišnjice zločina u Stupnom Dolu i Varešu

Dijeli

Član Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženje logoraša “23. oktobar ‘93.” iz Vareša, zajedno s mjesnom zajednicom Stupni Do, Medžlisom IZ, “Udruženjem RVI Vareš `92.” i BKZ “Preporod” Vareš, 23. oktobra obilježava 29. godišnjicu ratnog zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša, organizacijom tradicionalnog marša mira “Trasa spasa”, te prigodnim programom nakon završetka marša, u naselju Stupni Do.

Marš mira je dio trodnevnog obilježavanja koje navedene organizacije u kontinuitetu, godinama, realiziraju i time pamte i podsjećaju na dešavanja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Na ovaj dan 1993. godine, na naselje Stupni Do su bojovnici specijalne jedinice „Maturice“ iz sastava HVO brigade “Josip ban Jelačić“ iz Kiseljaka, izvršili napad i 38 stanovnika ubili, a potom i 11 njih zarobljenih, žive zapalili u kući u Stupnom Dolu – saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

U saopćenju se navodi da je obilježavanje ovog zločina nad 38 zarobljenih, pa ubijenih logoraša civila, među kojima i dvogodišnje djevojčice, te 11 živih zapaljenih u vareškom naselju Stupni Do, vječna opomena preživjelim svjedocima, ali i svim ostalima u BiH, da su borba za istinu, pravdu, priznavanje krivice, i na tome izgrađen suživot, jedina kvalitetna opcija za zdravu i naprednu državu i uspješan zajednički život svih naroda na ovim prostorima.

U tom naumu Savez logoraša u BiH istrajava od svojih početaka do danas, a posljednjih godina ima vidljive rezultate u odnosu i percepciji društva, spram logoraša na području cijele države.

Fena