O knjizi ‘Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa: političko stasavanje jedne nacije’

Dijeli

Knjiga “Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa: političko stasavanje jedne nacije” autora mr. Admira Lisice, predstavljena je danas u Sarajevu.

Radi se o istraživanju, svojevrsnoj historiografskoj sintezi u kojoj je na naučno utemeljen način elaboriran historijski razvoj bošnjačke politike od kraja 19. stoljeća do povratka nacionalnog naziva Bošnjaka 1993. godine.

O knjizi koja svjedoči o teškim iskušenjima kroz koje prolazi bošnjački narod i značaju političkog organiziranja u kontekstu očuvanja vlastitog identiteta i opstanka, govorili su promotori – dr. Amir Kliko, dr. Ajdin Huseinspahić, dr. Sead Selimović i mr. Safet Kešo, kao i njen autor.

Kako je rečeno, ovo nesvakidašnje štivo svjedoči o turbulentnom vremenu razvoja jedne nacije, obuhvaćajući najznačajnije događaje iz bogate i kompleksne političke i pravne historije Bosne i Hercegovine i Bošnjaka u vremenu između dvije najvažnije historijske prekretnice – Berlinskog kongresa 1878. i Mirovne konferencije u Daytonu 1995. godine.

U fokusu naučnog rada jeste i razdoblje od formiranja prve političke stranke Bošnjaka pod nazivom Muslimanska narodna organizacija (MNO), a kasnije i Jugoslovenske muslimanske organizacije (JMO), kao aktera političkih procesa koji su, djelujući u specifičnim okolnostima, zastupali određeni politički diskurs, posebno prepoznatljiv u razdoblju između dva svjetska rata.

Prema mišljenju promotora, knjiga “Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa – političko stasavanje jedne nacije”, pokazuje kako, zapravo, u Bosni i Hercegovini prošlost nikada ne prestaje, te da “velikodržavni projekti i aspiracije iz bh. susjedstva svojim stalnim pokušajima da se realiziraju ne dopuštaju stanovnicima BiH da se oslobode prošlosti i konačno iskorače u drugačiju i bolju budućnost”.

Autor, propitujući prošlost, nudi jasan uvid u to da su dva posljednja stoljeća obilježena uvijek istim nastojanjima, koja su i danas aktuelna, a koja se u praksi ogledaju kroz svojatanje BiH i negiranje Bošnjaka kao zasebnog i državotvornog faktora, tretirajući ih kao objekt, a ne subjekt političkih procesa.

U tom kontekstu, knjigu je moguće promišljati i kao svojevrsni podsjetnik na sve ono što su Bošnjaci doživjeli i preživjeli, svjedočeći višekratnom i tragičnom ponavljanju prošlosti, historijskim dešavanjima iz kojih mogu crpiti pouku i kreirati okvir za njegovanje kulture sjećanja.

Kao antipod spomenutim nastojanjima, iz sadržaja djela moguće je izdvojiti dva strateška pravca djelovanja Bošnjaka, odnosno jasnu opredjeljnost za očuvanje teritorijalne cjelovitosti BiH i nacionalne posebnosti, a što seže od austrougarske vladavine i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije i bivše SFRJ do danas.

Po riječima promotora, autor je naučnu opservaciju zaokružio prikazivanjem rezultata bošnjačkog sabora 27/28. septembra 1993, na kojem je vraćeno nacionalno ime Bošnjak, a čemu je kao kruni stasavanja bošnjačke nacije posvećena posebna pažnja.

Autor Lisica ističe kako knjiga sublimira i prati sazrijevanje Bošnjaka kao nacije, s fokusom na njihovo političko formiranje i organiziranje, te da se oslanja na opsežne izvore različite provenijencije, brojne knjige i dokumente, uz čak 450 fusnota.

– Nadam se da će knjiga naići na dobar prijem, ne samo u akademskoj zajednici, nego i kod šire čitalačke publike, a jedna od njenih poruka jeste da se Bošnjaci kroz vlastitu historiju nemaju čega stidjeti – kazao je Lisica.

“Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa: političko stasavanje jedne nacije”, treća je knjiga historičara i istraživača Admira Lisice, koji se u svom radu bavi političkim odnosima u regionu, međunarodnom politikom i odnosima sa bh. dijasporom.

Fena