Novalić: Reforma PIO sistema u FBiH omogućila je stabilnost i redovnu isplatu penzija

Dijeli

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je danas na otvaranju dvodnevne konferencije „Reforme mirovinskog/penzijskog i invalidskog sistema u FBiH, rezultati reformi provedenih 2018. godine i definiranje ciljeva i izmjena u sistemu za njihovo dostizanje u srednjem roku“ u Sarajevu, istakao značaj provedene reforme penzionog sistema.

Obraćajući se na skupu, koji organizuje Federalni Zavod PIO/MIO, naglasio je da je Vlada Federacije BiH u jednoj od najizazovnijih reformi, postigla značajne rezultate. Dodao je da je zahvaljujići zajedničkom predanom radu i partnerstvu sa predstavnicima penzionera, prije četiri godine uveden potpuno novi sistem u ovu oblast.

-Kada smo došli 2015. godine, penzioni fond je bio u minusu 226 miliona maraka, a danas je u plusu 80 miliona maraka, dok su penzije za trećinu veće. Zatekli smo stanje da naši penzioneri nikada nisu bili sigurni kada će dobiti penziju. Isplate su drastično kasnile i bile bi tek oko dvadesetog u mjesecu. Otvorili smo dijalog sa svim socijalnim partnerima i postigli dogovor o novom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH, zahvaljujući kojem se penzije isplaćuju iz Budžeta Federacije, a to znači da Federacije BiH garantuje redovnu isplatu – kazao je premijer Novalić tokom otvaranja konferencije.

Prema njegovim riječima, uz sve izazove koje je donijela pandemija koronavirusa do aktuelne inflatorne krize koja potresa cijeli svijet, očuvan je penzioni sistem, jer su mjere i politike koje je provodila Vlada Federacije BiH, donijele značajan ekonomski rast i rekordne javne prihode.

-Osim što smo uspijeli očuvati naš penzioni sistem, donijeti stabilnost, da se penzije isplaćuju do petog u mjesecu, osigurali smo i da penzije kontinuirano rastu. Od marta 2018. godine prosječna penzija u Federaciji BiH porasla je za 31 posto, a minimalna za 35 posto. I ovdje nećemo stati. Nastavićemo sa raformama – poručio je premijer Novalić.

Najavio je da će biti nastavljena maksimalna budžetska izdvajanja za penzionere, kao i mjere ekonomske politike.

-Jačanjem privrede, otvaranjem novih radnih mjesta, biti dodatno uvećani javni prihodi i naplate doprinosa, što će u konačnici omogućiti nova povećanja penzija – zaključio je u svom obraćanju premijer Novalić.

(Fena)