Novalić i Zukić primili članove Robotičke reprezentacije BiH: Podrška mladim talentima

Dijeli

Premijer FBiH Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić primili su danas članove Robotičke reprezentacije BiH. Profesor Anes Hadžiomerović, predsjednik Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru – CERIT, koji okuplja ove mlade talente, upoznao je premijera i ministra s impresivnim rezultatima koje donose s prestižnih svjetskih takmičenja.

Nakon što su prošle godine osvojili prvo mjesto na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi „The 2021 First Global Challenge“, ove godine su sa Olimpijade „First Global Challenge 2022“ koja se održala od 13. do 16. oktobra u Ženevi u svoju zemlju donijeli tri nagrade i specijalno priznanje. Ranije su nagrađivani i na takmičenjima u Dubaiju, te Meksiko Sitiju.

Uz čestitke, Novalić i Zukić iskazali su zadovoljstvo da mogu pružiti podršku mladim ljudima. Istakli su da je Vlada FBiH u završnoj fazi donošenja zakona o poduzetničkoj infrastrukturi koji će u velikoj mjeri biti usmjeren ka podršci inovacijama na polju robotike i tehnologija. Premijer je iskazao spremnost da pomogne i u rješavanju smještajnih kapaciteta CERIT-a, a u znak zahvalnosti odlučio da članovima ovog tima i njihovom centru dodijeli finansijsku podršku za postignute uspjehe.

Ministar Zukić istakao je da je s ciljem osiguravanja većih izdvajanja sredstava za oblast promoviranja tehničke kulture među kojima su i inovacije, Vlada FBiH prošle sedmice izmjenila Uredbu o raspodjeli prihoda prikupljenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću. Tako se za finansiranje programa i projekata iz ove oblasti predviđa godišnje izdvajanje oko 400.000 KM.

Vlada FBiH