Nastavljeni pojačani inspekcijski i nadzori nad formiranjem cijena i marži u FBiH

Dijeli

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove saopćeno je da se program pojačanih inspekcijskih nadzora iz svih oblasti resornih inspektorata ove uprave provodi od 14. marta do kraja jula. Prema zbirnom broju inspekcijskih nadzora, Federalni tržišni inspektorarat od januara do 27. juna 2022. godine izvršio ukupno 1.571 inspekcijski nadzor i izdao prekršajne naloge u ukupnom iznosu od 1.296.850 KM.

Iz ove uprave navode da su od 28. februara naročito intenzivirali nadzore nad provođenjem odluka Vlade FBiH o formiranju cijena i marži osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata. Od početka marta ukupan raspoloživi broj federalnih tržišno-ugostiteljskih inspektora usmjeren je na kontrolu benzinskih stanica po zahtjevima i informacijama Federalnog ministarstva trgovine o povećanju cijena goriva, s obzirom da poskupljenje goriva uvjetuje sva ostala.

U martu ove godine su pri kontroli cijena naftnih derivata u 50,38 posto slučajeva utvrđene nepravilnosti, 34,62 posto kod osnovnih životnih namirnica. U aprilu je u oblasti kontrole cijena naftnih derivata utvrđeno 24,2 posto nepravilnosti, odnosno 64,29 posto kod osnovnih životnih namirnica.

U maju 2022. godine u kontrolama utvrđeno 43,47 posto nepravilnosti kod cijena naftnih derivata, dok je kod osnovnih životnih namirnica utvrđeno 42,1 posto nepravilnosti u ukupnom broju nadzora.

Prema izvještaju Federalnog tržišnog inspektorata, od 1. do 27. juna 2022. godine je izvršen 201 inspekcijski nadzor i  izdato 145 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 238.950,00 KM. Također, federalni tržišno-ugostiteljski inspektori su u junu izdali sedam rješenja o otklanjanju nedostataka i dvije upravne mjere zabrane rada/pečaćenje objekata. Konstatovano je i da gotovo 20 posto kontrolisanih subjekata nisu izdavali fiskalne račune.

Također, vrši se i kontrola količine istakanja goriva u putnička motorna vozila. Kod dva uvoznika je ustanovljeno da je došlo do enormnog povećanja cijena (skoro 30 pfeniga i više po litru) u odnosu na druge uvoznike i manje benzinske stanice gdje su kod većine evidentirane stabilne cijene.

Prema podacima koje su dostavili kantonalni inspekcijski organi, kada je riječ o kontroli cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata, kantonalni tržišni inspektori su od januara do aprila/maja 2022. godine izvršili 2.078 nadzora, te izdavali 717 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 502.700 KM, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

(Vlada FBiH)