„Najljepše je đačko doba“ dokumentarni film u produkciji Studio Teatra

Dijeli

Nakon rada na dokumentarno-igranim filmovima „Bio jednom jedan“ i „Bez glasa“, ekipa Studio Teatra počela je rad na snimanju novog dokumentarca pod nazivom „Najljepše je đačko doba“.

Radi se o dokumentarnom filmu koji govori o životu tri bivša školska druga/drugarice koji su na početku rata devedesetih bili školski drugovi, u tinejdžerskoj dobi. Ratni vihor ih je odnio na različite strane. Danas, 30 godina kasnije oni odgajaju novu generaciju. Šta žele za svoju djecu? Da li su mir, sigurnost i obrazovanje – želje koje su zajedničke svima?

Film istražuje da li je moguće i pod kojim okolnostima naći zajedničke tačke gledanja na prošlost i na budućnost i kako vide budućnost svoje djece, kao i budućnost države BiH. Naziv filma ”Najljepše je đačko doba” je simboličan i odnosi se na krilaticu “Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba” koja je bila sinonim za mladalačku bezbrižnost i drugarstvo a koje je našim protagonistima bilo prekinuto ratom.

Filmom postavljamo pitanje bh javnosti: Šta smo spremni/šta možemo učiniti za mirnu budućnost svoje djece? Poruka odgovornosti za održanje mira koju ima svaki pojedinac i da održanje mira vrijedi truda i zalaganja te da mir nema cijenu je suština našeg projekta.

Projekat „Najljepše je đačko doba – doprinos mirotvornim aktivnostima u BiH kroz podizanje svijesti o značaju mira putem dokumentarnog filma” dio je projekta „REKOM mreža pomirenja” koji finansijski podržava Evropska unija. Izneseni stavovi isključiva su odgovornost Udruženja za promociju i razvoj kulturnih aktivnosti „Studio teatar“ Zenica i ne odražavaju nužno stavove Evropske unije.

Film će biti tehnički prilagođen za TV prikazivanje, te ćemo ga distribuirati lokalnim TV stanicama u BiH kako bi ga pogledao što veći broj gledalaca.

Premijera filma je planirana krajem novembra ove godine.

(Studio teatar)